20 Mart 2015 Tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kiev ziyaretinde Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyeti kabulünde, Ukrayna'nın sıkıntılı bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerinin yaşadıkları yerlerde ciddi güvenlik eksikliği olduğu, evlerinin bombalandığını ve risk altında yaşadıkları ifade edildi.
Sayın Cumhurbaşkanımız kardeşlerimizin sahipsiz olmadığını ve derhal Türkiye’ye alınmaları için talimat verdi.
Bunun akabinde Nisan sonunda Bakanlar Kurulu ile 677 ailenin Türkiye'ye İskanlı göçle gelmesi kesinleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ‘u arayarak Kars ve Iğdır’da görülmesi gereken yerler olduğunu bildirmişlerdir. Buna bağlı olarak, planlar yapılarak ve Ukrayna DATÜB Temsilcimiz ve DATÜB Genel Başkanımız ile komisyon olarak Kars'a gittik. Kars’ta bulunan TOKİ konutlarını gördükten sonra, Ukrayna’da ki bölgede toplantı yapıldı. Fotoğraf ve video gösterilerek bölge hakkında bilgi verildi. Yaklaşık bir ay geçtikten sonra, Cumhurbaşkanlığı tekrar Genel Başkan Ziyatdin Kassanov’u arayarak Erzincan‘da hazır konutların olduğunu, görüşülmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Yine komisyon halinde Erzincan Valisi Sayın Süleyman Karaman'ı Üzümlü ilçesinde ziyaret ederek TOKİ tarafından yaptırılan müstakil ve dubleks evler görüldü. Erzincan'daki konutlar görüldükten sonra artık hızlı bir sürece girildi. Ankara ve Erzincan'daki görüşmeleri DATÜB genel sekreteri Fuat Uçar sürdürmeye başladı.
Ankara'daki son ilgili Bakanlıkların Müsteşar yardımcıları toplantısın da konutların içinin donanımı teklifini sunduk. Teklifin kabul edilmesi bizi ve gelecek olan halkımızı son derece memnun etti. Erzincan'da konutlara alınacak eşyalar tespit edilip ihaleye çıkarılarak alımlar başlatıldı.
Buraya kadarki süreçte defalarca Ankara'ya ve Erzincan'a gidilip göç hızlandırılmıştır. Bu göç Dünya Ahıska Türkleri Birliğinin bir zaferidir. Bu yaklaşık 10 aydır gece gündüz çalışmanın meyvesidir, bu böyle anlamalıdır.
25 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye ulaşan 329 kişiden oluşan 92 Ahıska Türkü aileler üç kafile halinde geldi. Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde TOKİ’nin inşa ettiği konutlarda yaşamlarını sürdürecek.
Türk Hava Yollarının özel tahsis ettiği uçak ile Ukrayna'dan getirtilen aileler ve daha önce Türkiye'ye gelip geçici olarak Bursa'da ikamet eden aileler Üzümlü'de TOKİ tarafından inşa edilen, yaşama hazır hale getirilen yeni evlere yerleştirildi. Böylece yıllardır süren sıcak yuva hasreti son buldu.
Ukrayna'nın Kiev kentinden Erzincan'a gelen Ahıska Türklerinden oluşan ilk kafile, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Erzincan Valisi Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve Ahmet Sazlı il protokolü ve vatandaşlar tarafından Türk bayrakları ve çiçeklerle karşılandı.
Havaalanının apron kısmında Ahıskalı aileleri karşılayan Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, uçaktan inenlerle tek tek sarılarak kucaklaştı. Uçaktan gözyaşı dökerek inen Ahıska Türkleri, ellerini açıp dua etti. Ahıska Türklerinden bazılarının üzerinde Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu tişört giydikleri gözlendi. "Öz vatanları" olarak tanımladıkları Türkiye'ye geldikleri için çok mutlu olduklarını ifade eden Ahıskalı Türkleri, yapılan gümrük işlemlerinin ardından Havaalanı salonunda kendilerini karşılayan Erzincan Belediyesi Mehteran Takımının gösterisini Türk bayraklarını sallayarak izledi.
Karşılama programında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve protokol üyeleri tarafından Ahıska Türkleri'ne temsili olarak evlerinin anahtarları verildi. Burada bir konuşma yapan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, "Dört etrafı dağ olan, ortası bağ olan, insanları mert olan, sıcak kanlı olan, Erzincan'a hoş geldiniz. Bugün 9 ülkede yaşayan Ahıskalılar için tarihi bir gün. Üç kere sürgüne uğrayan, her şeye rağmen dilini, dinini, örf ve adetlerini unutmayan, öz anlının teri ile yaşadığı ülkede bütün maddi malını kazanan çok değerli Ahıskalı soydaşlarımız için doğrudan heyecanlı ve tarihi bir gündür. Eninde sonunda Allah bizim yüzümüze baktı. 20 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın Ukrayna ziyaretlerinde Ahıskalı Türklerinin savaş bölgesinde yaşanan meseleleri gündeme çıktı. Buradan bütün milletimizin adına, bütün Ahıskalılar adına, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza,özellikle bütün emeği geçenlere milletimiz adına teşekkürümüzü bildirmek istiyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, Ahıskalı Türklerin Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki TOKİ konutlarında iskan edileceğini belirterek şunları söyledi: "Ahıska Türklerinin geçmişte yaşadıkları sıkıntıları, zulümleri, sürgünleri biliyorsunuz. O yüzden ensar ve muhacir anlayışıyla bütün bu kardeşlerimize en iyi şekilde kucak açacağınıza inanıyorum. Asıl vatanınıza hoş geldiniz, Ahıskalı soydaşlarımızla 1800 yılından itibaren aramıza sınırlar girdi. Ama gönüllerimizin arasına hiçbir mesafe girmedi.
Ahıska, aslında Gürcistan'a yakın bir bölge. Büyük acılar yaşadılar. 1944 yılında 2. Dünya savaşının yaşandığı trajedide Ahıskalı kardeşlerimiz, soydaşlarımız trenlerle bir bilinmeze doğru gittiler. 120 bin kişi trenlere dolduruldu. Nereye gittikleri belli değildi. Kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savruldular. Evet bugün dünyanın 9 ülkesinde yaşıyorlar. İkinci büyük trajedi 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler, Ahıskalı kardeşlerimiz oldu. Yine sürgün edildiler. Yine cefa çektiler.
Evet, Türkiye yarım asır içerisinde iki defa yerlerinden edilen kardeşlerine sahip çıktı, sahip çıkacak. 1992 yılında başka hiçbir topluluk için yapılmayanı yaptı. Ahıska Türklerinin Türkiye'ye kabulü ve iskanına dair kanun kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükumetleri ile Ahıska Türkleri'ne sahip çıkmıştır."
Karşılama ve konuşmaların ardından Üzümlü ilçesindeki TOKİ konutlarına geçen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ailelerin kalacağı evleri denetledi ve yerleşen ailelerle sohbet etti. 500 aile ve 3 bin kişiden oluşan Ahıska Türklerinin Üzümlü ve Geyikli'de yaptırılan 580 TOKİ konutunda iskan edileceğini, gelen ilk iki kafilenin ardından aralıklarla Ahıskalıların Erzincan'a gelmeye devam edeceğini bildirdi.
1944 yılında öz vatanlarından Orta Asya'ya sürgün edilen ve zaman içinde farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan Ahıska Türkleri, bundan sonraki hayatlarına Türkiye'de devam edecek olmanın mutluluğu ile yaşıyor.
Bu çalışmalar çerçevesinde DATÜB'ün önemli rolü vardır. Kafilenin karşılanmasında ve Ahıska ailelerinin evlere yerleştirilip eksiklerinin giderilmesi ile bizzat ilgilenen DATÜB, bu önemli günde Ahıskalıların yanında oldu. DATÜB özverili ve yoğun çalışmaları sonucunda gelen aileleri başarılı bir şekilde mutlu sona erdirdi.
Bu göçün gelmesinde en büyük emeği olan Değerli Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Cumhurbaşkanlığı sözcüsüne, Bakanlarımıza, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne, Erzincan valisine, Erzincan milletvekillerine, Üzümlü kaymakamına, Üzümlü belediye başkanına, Erzincan Göç İdaresi Müdürlüğüne, konutların iç donanımında gece gündüz çalışan tüm personele ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.