Toplantıya DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze ve DATÜB Meclisi üyelerinin yanısıra Azerbaycan’da yaşayan Ahıska Türkleri "Vatan" İctimai Birliği Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.
DATÜB Azerbaycan temsilcisi ve "Vatan" İctimai Birliği Başkanı İbrahim Mammadov görüşmede açılış konuşmasını yaparak katılımcıları selamladı. Konuşmasında 3 ağustos 2016 tarihinde İstanbul’da ve sonrasında Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile DATÜB heyetinin görüşmesiyle ilgili gündem maddeleri hakkında bilgi verdi ve Azerbaycan temsilciliği olarak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ayrıca 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’deki hain darbe girişimi sonrası hayatlarını vatanın birliği ve dirliği için kurban veren şehitleri de yad eden İbrahim Mammadov, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyetini demokratik seçimle seçilerek yönetme hakkı kazanan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hükümetin yanında olduklarını belirtti.
Konuşmasına DATÜB’ün Aralık 2014 yılında yapılan kongre sonrası çalışmaları hakkında bilgilendirme ile başlayan Sadyr Eibov ise ocak, şübat aylarından başlayarak Azerbaycan'dan vatana göç meselesine daha çok ağırlık verildiğini bildirdi. Azerbaycan’da vatana göçle ilgili bir kaç defa toplantılar yapıldığını, bu toplantılara Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan Büyükelçiliği seviyesinde katılımın gerçekleştiğini, sorunların dile getirildiğini söyledi.
“Ahıska Türklerinin vatana göçü ile ilgili yapılan çalışmalar ve bununla ilgili devlet yetkilileriyle temaslar neticesinde vatana dönüş statülerinin ve şartlı vatandaşlık sürelerinin iki yıldan beş yıla çıkartılması her zaman ana gündem konusuydu” diyen Sadyr Eibov, bundan ilave vatana göç etmek isteyenlere ister Türkiye Cumhuriyeti tarafından isterse de DATÜB’ün kendi imkanlarıyla maddi desteğin sağlanması kurumun üzerinde durduğu en önemli maddelerden olduğunu söyledi.
DATÜB başkan yardımcısı daha sonra şunları kaydetti…
“Dünya Ahıska Türkleri Birliği başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov her zaman Türkiye yetkilileriyle görüşlerinde vatana göç konusunu dile getirmiştir. Bunun sonucu olarak göç sürecinin nasıl yapılabileceği konusunda fikir alışverişleri yapıldı. Vatan Ahıska’da evlerin alınması ve ya toprakların alınarak evlerin inşası gibi birkaç teklif üzerinde duruldu. Örnek proje olarak ilk etapta vatan Ahıska’ya Azerbaycan’dan 10, Ukrayna’dan da 10 olmak üzere 20 ailenin götürülmesini kararlaştırıldı. Yalnız Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna ziyareti sırasında savaş bölgesinde yaşayan Ahıskalı soydaşlarımızın oldukça zor durumları karşısında acilen Türkiye’ye götürülmesi hakkında talimat verdi. Bundan sonra 20 kişilik yer Azerbaycan’da yaşayan Ahıskalılara ayrıldı.Bizim üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biri de Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri’ne vatandaşlık verilmesi yönünde olmuştur. Bununla ilgili çalışmalar yapılmıştır ve bu sene sonuna kadar bu sürecin sonuçlanması beklenmektedir.”
“DATÜB’ün dikkat ettiği en önemli konulardan biri de eğitimdir. Türkiye Bursları programı ile Ahıska’lı öğrencilerin Türkiye’de ve Gürcistan’da eğitimi için gerekli faaliyetler yapılmıştır. 2015 yılında 30 öğrenci Gürcistan'ın Samtskhe-Javakheti Üniversite’sine yerleştirilmiş, bu sene ise 51 öğrenci aynı üniversiteye eğitim için gönderilecektir” diyen Eibov, “Sn. Başkan Ziyatdin Kassanov’un maddi desteğiyle bu sene Azerbaycan’dan ve Gürcistan’dan 6 kişi hacca gönderilmiştir.” dedi.
DATÜB denildiğinde Türkiye’de ve ya Kazakistan’da faaliyet gösteren birkaç kişi olarak anlaşılmasın diyen Sadyr Eibov, aslında DATÜB ülkelerdeki seçilmiş olan meclis üyeleri, yani sizlersiniz, Azerbaycan’da ise DATÜB Azerbaycan temsilcisi İbrahim Mammadov’dur dedi.
“Kongre sonrası DATÜB’ün yaptığı çalışmalar göz önündedir. Ama bazen itiraz sesleri yükseliyor. Tabii ki, bazı konularda haklısınız. Mesela vatandaşlık konusunda. Ama biz bir devlet değiliz ve yaptığımız çalışmalar sadece bizden asılı değildir. Bugün büyük devletler bile sıkıntı içerisinde olabiliyor. Biz bugün milletimiz için olmazsa olmaz gündem maddeleri ile ilgili görüşmeler yaptık ve söz aldık, beklemekteyiz” diye DATÜB başkan yardımcısı bildirdi.
Bugün DATÜB’ün dünyanın 9 ülkesinde yaşayan Ahıska Türklerini temsil edebilecek temsilcilikleri mevcuttur diyen Sadyr Eibov, en önemli çalışmaların ise bu oluşumları dinamik bir şekilde faaliyete geçirecek çalışmalar üzerinde durulması gerektiğini, bu çalışmaların ise her temsilciliğin kendi üzerine düşen görev çerçevesinde yapılabileceğini kaydetti.
DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze ise DATÜB’ün yeni kabul edilen tüzüğü ve temsilcilikler hakkında yaptı konuşmasında şunları kaydetti…
“Biz DATÜB’ü oluşturmadan önce dünyadaki Ahıska Türkleri derneklerini bir araya getirerek bir oluşum kurma fikrindeydik ve derneklerle istişare toplantıları yaptık. Fakat bazı dernekler bu oluşuma katılsa da diğerleri bu oluşuma girmek istemedi. Biz de dernekler birliği fikrinden Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği’ni oluşturma sürecine girdik. DATÜB’ün yeni kabul edilen tüzüğüne göre bu kuruma dünyada yaşayan 1944 yılında sürgüne gönderilen ahıskalılar, onların nesilleri ve onlar tarafından kurulan dernekler, federasyonlar ve konfederasyonlar üye olabilir. Bu tüzük Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanmıştır. Bu tüzükte biz ağırlığı ve önceliği bu derneklere ve dernek başkanlarına verdik. Bunun da en önemli nedenlerinden biri birlik ve beraberliğin sağlanması ve çatı altında toplanmaya hizmet etmektir. Bugün DATÜB ve VATAN İctimai Birliği çok güzel bir uyum içerisindedir ve bu uyumlu çalışmalar devam edecektir. Sizin de bu çalışmalardan haberiniz vardır. Eğer şu an 5-6 sene önceki vatan derneği başkanlığı olsaydı biz mecburen Azerbaycan’da cemiyetten bağımsız başka bir temsilcilik açacaktık. Ama şu an burada bir sistem var ve bu sistem uyumlu bir şekilde İbrahim bey ile devam edecektir.”
Bu güne kadar DATÜB tarafından 15 Ahıskalı aileye Gürcistan’da ev alımı için destek olunduğunu, yılın sonuna kadar da diğer 5 aileye destek olunacağını bildiren İsmail Molidze, Gürcistan’da ev alan aileleri ziyaret ettiğini bildirdi.
İlk etapta Ziyatdin bey’in de katıldığı Azerbaycan'daki toplantıda vatana göç etmek için listeye isimlerini yazdıran geri dönüş statüsü ve şartlı vatandaşlık alan 38 ailenin vatana göç ettirilmesi için çalışmalar başlasa da sonradan talebin olmaması statüsü olmayan fakat göç etmek isteyenlere ev alınması için destek sağlanması kararlaştırıldı diyen DATÜB göç komisyonu başkanı İsmail Molidze, bu güne kadar Gürcistan hükümeti tarafından verilen vatana dönüş izni ve şartlı vatandaşlıkların yanısıra yenilerinin de çıkarılması yönünde hükümetle çalışmaların devam ettirildiğini bildirdi.