SON DUYURULAR

ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024
DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024
Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024
​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023
DUYURU
01 Temmuz 2022
Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi (DATÜB) 18 Kasım 2018 Tarihinde İstanbul’da Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün ediliÅŸlerinin 74. yılı dolayısıyla anma programı düzenledi. Program öncesi "1944 Sürgünü ve Ahıskalılar" temalı resim sergisi yapıldı.
Saygı duruÅŸu ve istiklal marşının söylenmesinin ardından açılış konuÅŸmasını yapan DATÜB Gençlik Kolları BaÅŸkanı İsmihan Kassnaov, katılımlarından dolayı misafirlere teÅŸekkür ederek, sözlerine ÅŸöyle devam etti: "Dünya Ahıska Türklerin BirliÄŸi olarak temel hedeflerimizden öncelikli olanı, 74 yıl önce yaÅŸanan sürgünle elimizden alınan vatanımız ve haklarımızın iadesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu baÄŸlamda gerek Gürcistan hükümeti, gerekse de Avrupa Konseyi nezdinde giriÅŸimlerimiz devam etmektedir. Öncelikli hedefimiz Gürcistan hükumetinin çıkardığı kanun kapsamında vatana dönüÅŸ için baÅŸvuru yapan halkımızın hiçbir koÅŸul ileri sürülmeden Ahıska'ya yerleÅŸebilmesidir." Bunun yanı sıra “Ahıska vatana dönüÅŸ projesi” kapsamında bireysel olarak Ahıska’ya göç etmek isteyenlere gerek maddi gerekse de hukuki destek saÄŸlamaktayız. Ve çok ÅŸükür Ahıska'daki nüfusumuz gün geçtikçe artmaktadır."
Devamında söz alan eski TBMM İdari Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, "Ahıskalıların 14-15 Kasım 1944 gecesi vatanlarından sürgün edilmesiyle baÅŸlayan insanlık dramının tüm dünyaya duyurulması gerektiÄŸini, vatansızlığın, istiklal ve istikbale kastedilmesinin acısını en çok Ahıska Türklerinin yaÅŸadığını ve hatta 15 Temmuz darbe giriÅŸimine de e çok Ahıskalılar karşı çıktığını" belirtti.
Devamında "Sıfırlanan Hayatlar: Ahıska Türklerinin Gerçek Hikayesi" adlı belgesel izlendi. Belgesel izlenmesi sırasında katılımcılar duygu dolu anlar yaÅŸarken, bazı katılımcılar göz yaÅŸlarına hakim olamadı.
Belgesel sonrasında kürsüye Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı çıktı. Ortaylı konuÅŸmasında, Sovyetler BirliÄŸi Lideri Stalin döneminde yapılan katliamlar ve iÅŸlenen suçların sadece Ahıska Türklerine deÄŸil, tüm insanlığa karşı iÅŸlendiÄŸini belirtti. Ortaylı ayrıca dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Ahıska Türklerinden Türkiye'ye gelmek isteyenlere kolaylık saÄŸlanması gerektiÄŸine ve Türkiye'nin tüm Türk Dünyası muhacirlerinin ana vatanı olduÄŸuna dikkat çekti.
Ortaylı sonrasında kürsüye çıkan Sosyolog Prof. Dr. AyÅŸegül Aydıngün, Ahıska Türklerinin 1944 sürgünün dışında 1989 yılında Özbekistan'da yaÅŸanan ve Fergana Olayları diye bilinen süreçte bir kere daha sürgün edildiÄŸini, yine 2004 yılında Rusya'nın Krasnodar bölgesinden binlerce Ahıskalının ABD'ye iltica etmek zorunda kaldığını belitti. Gerek SSCB döneminde gerekse SSCB sonrası dönemde Ahıska Türklerinin vatanları Ahıska'ya dönmek için mücadele ettiklerini ama bu mücadelenin, gerek uluslararası kamuoyunun duyarsızlığı gerekse de Gürcistan iktidarlarının Ahıska Türklerinin geri dönüÅŸünü engellediÄŸini belirtti.
Program Åžair Mircevat Ahıskalı'nın "Köle De Yurduma Sat" adlı ÅŸiir dinletisiyle sona erdi.