Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi Genel Merkezi Ä°stanbul'da olmak ve Uluslararası faaliyette bulunmak üzere, DışiÅŸleri Bakanlığının görüÅŸüne dayanan Ä°çiÅŸleri Bakanlığının 12.05.2010 Tarihli ve 1474 Sayılı yazısı üzerine, 3335 Sayılı Uluslararası nitelikteki teÅŸekküllerin kurulması hakkında kanunun 1 inci Maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 24.05.2010 Tarihinde Kurulmasına karar verilmiÅŸtir. KuruluÅŸ gayemiz, Dünyanın neresinde olursa olsun Ahıska Türklerini ve Ahıskalı Türklerin kurdukları sivil toplum örgütlerini koordine etmek ve birlikte hareket etmelerini saÄŸlamak.
Sürgün edilen Ahıska Türklerinin Vatanlarına Gürcistan'a geri dönmesi için gerekli projeler oluÅŸturmak üzere yurt içinde ve yurt dışındaki dernek, cemiyet, vakıf, federasyon ve konfederasyonlarla teknik iÅŸ birliÄŸi, bilgi alışveriÅŸi ve geri dönüÅŸü engelleyen faktörleri gidermek için bir sivil toplum kuruluÅŸu olarak dostane giriÅŸimlerde bulunmak.
Ahıska Türklerinin bulundukları ülkelerde ekonomi, sanat, edebiyat, kültür ve insan hakları alanlarında daha etkin olmalarını saÄŸlamaya dönük bilgi alışveriÅŸi ve iÅŸbirliÄŸine imkan hazırlamak, teÅŸvik etmek, çıkarlarını belirlemek ve korumak. Ahıska Türklerinin, 1944’te maruz kaldıkları haksız sürgünü dünyaya duyurmak için gerekli tanıtım ve faaliyetlerde bulunmak.
DATÜB'ün Tarihi ve Statüsü
Ahıska Türkleri arasında dünya çapında kimlik, birlik ve dayanışma duygularını sürdürülmesi için geleceÄŸe dönük her türlü yasal faaliyetlerde bulunmak. Ahıska Türklerinin dil, gelenek, eÄŸitim ve kültürel geliÅŸimi ile anavatana geri dönüÅŸ sorununa çözüm bulmaya dönük uluslararası giriÅŸimlerde bulunmak. Anavatanları Gürcistan’dan 1944 yılında sürülen ve hala dağınık olarak çeÅŸitli ülkelerde sürgünde yaÅŸayan Ahıska Türklerinin yaÅŸam ÅŸeklinin rehabilitasyonu, iade-i itibarı, hak ve hukuku ile vatana dönüÅŸ için faaliyet gösterir.
Ahıska Türklerinin Sürgünü, Ahıska'da ki tarihi ve kültürel varlığını ortaya koyan arÅŸivler kurar. Ahıska Türklerinin bulundukları ülkedeki kültürel, ekonomik ve sosyal durumlarını iyileÅŸtirmek için konferanslar düzenler, eÄŸitici faaliyetlerde bulunur, iÅŸ adamları arasında teknik ve ekonomik iÅŸ birliÄŸini teÅŸvik eder.
Ahıska Türklerinin sorunlarını dünyaya duyurmak için yaÅŸadıkları ülkelerin dilinde Ä°nternet sayfasından duyurular yapar, kitap, dergi, gazete gibi basılı yayınların yanı sıra belgeseller ve diÄŸer görsel programlar hazırlar. Ahıska Türklerinin çocuklarının eÄŸitim, saÄŸlık gibi sorunlarına kaynak oluÅŸturmak amacıyla yardımlaÅŸma saÄŸlanması, burs verilmesi, yurt temini gibi amaçlarla gereken giriÅŸimlerde bulunur. Bu kapsamda gerek okul öncesi, gerekse ilk ve orta öÄŸretim kurumları açabilir, resmi ve özel kurumlarla anlaÅŸmalar yaparak bu imkanların oluÅŸturulmasına yönelik ÅŸartlar hazırlar.
Ahıskalı Türk Gençlerin yaÅŸadıkları ülkelerde Türk dilini ve kültürünü muhafaza etmeleri için bulundukları ülkelerde veya Türkiye’de dil kursları ve benzeri sosyal aktiviteler düzenler. Vatana dönüÅŸ ile ilgili konularda Gürcistan makamları ile gerektiÄŸinde Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Avrupa BirliÄŸi (AB), Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) gibi ulusal – uluslararası örgütler ve kuruluÅŸlar nezdinde giriÅŸimlerde bulunur. Ä°nsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren Ä°nsan Hakları KuruluÅŸları ile iÅŸ birliÄŸi yapar, rapor ve benzeri çalışmalar gerçekleÅŸtirir. Türkiye’de ve diÄŸer ülkelerdeki Ahıska Türklerinin birbirleriyle olan iletiÅŸimini canlı tutmak için gerekli sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunur. Bu baÄŸlamda tiyatro, kültür merkezi, kütüphane, kulüp stüdyo, arÅŸiv ve diÄŸer eÄŸitim kurumları dahil milli kültürü koruma ve geliÅŸtirmeye yönelik yapılanmalar kurar, bu yönde faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlar, milli ve kültürel nitelikte festival, yarışma, gösteri, sergi, anma geceleri ve benzeri toplumsal faaliyetler düzenler. Birlik, amaçlarını gerçekleÅŸtirmek ve faaliyetlerini yürütmek amacıyla taşınır ve taşınmaz mallar edinebilir, ekonomik ve teknik iÅŸbirliÄŸi de dahil olmak üzere her türlü ekonomik faaliyette bulunur, gerek görürse vakıf kurar. Bulundukları ülkelerdeki kanunların aykırı olmamak ÅŸartı ile Ahıska Türklerinin dernek, cemiyet ve vakıflarını Birlik çatısı altında örgütlemek için çaba harcar.
Ahıska Türklerinin bulundukları ülkelerde vatandaÅŸlık, ikamet, eÄŸitim ve çalışma gibi sorunlarına çözüm bulmasına dönük faaliyet ve giriÅŸimlerde bulunur. Ä°kamet ettikleri ülkelerin yasalarına uymak kaydıyla yabancı ülke vatandaÅŸları, sivil toplum örgütleri ve kamu yararına çalışan kuruluÅŸlarla baÄŸlantı kurar ve destekler, bu nitelikteki uluslararası kuruluÅŸların faaliyetlerine, yetkili temsilcileri aracılığı ile iÅŸtirak eder. Türkiye’de ve diÄŸer ülkelerde milli ve kültürel geliÅŸime yönelik somut programların gerçekleÅŸtirilmesi, korunması ve geliÅŸtirilmesi amacıyla ilgili devlet idareleri ve yerel idareler ile sürekli irtibat halinde bulunur. Birlik, tüzel kiÅŸilik olarak sahip olduÄŸu mal varlıklarıyla sadece kendi yükümlülüklerinden sorumlu olup, üye gerçek ve tüzel kiÅŸilerin yükümlükleri konusunda sorumluluk üstlenmez. Yukarıdaki amaçların gerçekleÅŸtirilmesine yönelik yürütülen faaliyetlerde hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına hem de Ahıska Türklerinin yaÅŸadığı diÄŸer ülkelerin anayasal düzenine uygun hareket eder.