SON DUYURULAR

ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024
DATÃœB V. OLAÄžAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024
Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024
​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023
DUYURU
01 Temmuz 2022
Geçen sene DATÜB yetkilileri, Türkiye'nin Yetkili Makamlarıyla GörüÅŸerek Ahıska Devlet Üniversitesine Yurt dışından Ahıskalı gençlerin getirilmesinde onların bursu ve okul giderlerinde yardım amacı ile görüÅŸmelerde bulundular. Aynı zamanda bu konuyla ilgili Gürcistan'da Ahıska Devlet Üniversitesinin Rektörü ile, EÄŸitim Bakanlık ve Gümrük Bakanlığıyla GörüÅŸmelerde bulunmuÅŸlardı.
DATÜB-ün bu görüÅŸmeler sonucunda bu sene 2015 yılın ekim ayında Ahıska Devlet Üniversitesine 30 genç kabul olundu ve bu öÄŸrencilerin Okul ve Bursların Yurt dışı Akraba Toplulukları tarafından karşılanmaya baÅŸlanmış oldu. Ahıska'da bulunan 30 öÄŸrenciden 25 erkek ve 5 kız olarak Üniversiteye kabul olunmuÅŸ ve okullarına da devam ettirmekteler.
Ortada, Ahıska Devlet Üniversitesinin Rektörü Sayın Merab Beridze, saÄŸda Datüb Gürcistan Temsilcisi Ä°smail Molidze ve beraberinde ki heyet.
Ahıska'da organize edilen iki günlük (16-17 Kasım 2015) çalışmalarında; Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi Temsilcisi, Gürcistan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti BaÅŸkanı Sayın Ä°smail Molidze ile yardımcısı, DATÜB Meclis üyesi Sayın Tahir Nadiradze, BaÅŸkanımız tarafından misafir olarak davet edilen Halil GozaliÅŸvili, Uluslararası Kongre BaÅŸkanı Gürcistan Repatriantlar BirliÄŸin eÅŸ BaÅŸkanı Sayın Sandro Hozrevanidze ile birlikte Ahıska Devlet Üniversitesinde okuyan gençlerle bir araya geldiler. Yukarıda adı geçen arkadaÅŸlar öÄŸrencilerin sorunlarını dinleyip, beraber problemleri çözmek için çaba göstererek mevcut olan problemlerin çözümünü bulmaya çalıştılar.
Ahıska'da ki ÖÄŸrencilerle yaptığımız toplantıda öÄŸrenciler tarafından DATÜB'ün Gürcistan temsilciliÄŸinin önüne konulan sorunlar aÅŸağıda ki gibidir:
1.Burs verilmesi ve Üniversiteye ödenecek paranın gecikmemesi,
2. Yurt da olan eksikliklerin giderilmesi,
3.ÖÄŸrenci kartların verilmesi,
4.Üniversite dışında destek amacıyla Gürcüce öÄŸrenmeleri için Yurt da öÄŸretmenin ders vermesi,
5.Geldikleri ülkelerdeki komisariyatlar tarafından talep edilen Üniversitede okuduklarına dair belgenin Üniversite tarafından verilmesi için v.s. sorunların çözülmesi için BaÅŸkanımızdan yardım istediler.
DATÜB Gürcistan temsilcimiz ÖÄŸrencilerin problemlerini dinledikten sonra, hemen harekete geçerek ilk etapta Bursla ve Üniversiteye ödenecek paranın nasıl ve ne zaman ödeneceÄŸini DATÜB merkeziyle irtibata girerek DATÜB genel sekreteri Sayın Fuat Uçar ile konuÅŸarak, ondan bilgi alarak bu konuda öÄŸrencileri bilgilendirildi ve kısa zamanda hal olacağını söyledi.
DATÜB Temsilcileri Yurt da olan eksiklikleri gidermek için ellerinde bulunan kısık imkanlarıyla baÅŸardığı kadar hal etmeye çalıştı. Ä°lk olarak yurt da ki ÖÄŸrencilerin Ahıska'da ki ÖÄŸrencilerle yaptığımız toplantıda öÄŸrenciler tarafından DATÜB–ün Gürcistan temsilciliÄŸinin önüne koyulan sorunlar ve bu sorunların giderilmesinde BaÅŸkanımız Sayın Ä°smail Molidzeden yardımda bulunmasını istenilen sorunlar aÅŸağıda ki gibidir:
1.Burs verilmesi ve Üniversiteye ödenecek paranın gecikmemesi,
2. Yurt da olan eksikliklerin giderilmesi,
3.ÖÄŸrenci kartların verilmemesi,
4.Üniversite dışında destek amacıyla Gürcüce öÄŸrenmeleri için Yurt da öÄŸretmenin ders vermesi,
5.Geldikleri ülkelerdeki komisariyatlar tarafından gerçekten Üniversitede okudukları hakkında talep edilen belgenin Üniversite tarafından verilmesi ve buna benzer baÅŸka sorunların çözülmesinde BaÅŸkanımızdan yardımda bulunmasını istediler.
DATÜB Gürcistan temsilcimiz ÖÄŸrencilerin problemlerini dinledikten sonra, hemen harekete geçerek ilk etapta Bursla ve Üniversiteye ödenecek paranın nasıl ve ne zaman ödeneceÄŸini DATÜB merkeziyle irtibata girerek DATÜB genel sekreteri Sayın Fuat Uçarla konuÅŸarak, ondan bilgi alarak bu konuda öÄŸrencileri bilgilendirdi ve kısa zamanda hal olacağını söyledi.
DATÜB Temsilcileri Yurtta olan eksiklikleri gidermek için ellerinde bulunan kısık imkanlarıyla baÅŸardığı kadar hal etmeye çalıştı. Ä°lk olarak yurtta ki örgencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak 30 adet Mutfak eÅŸyaları alındı, 4 tane yemek Masası, Okul Tahtası, Yurdun döÅŸemesi için Halı alındı ve geçici olarak yemekleri için bir miktar maddi destekte bululundu.
Ä°kinci günü 17.11-2015 y. DATÜB Gürcistan Temsilcisi sayın Ä°smail Molidze , Bir kaç öÄŸrenciyi yanına alarak ve Azerbaycan'dan gelen öÄŸrencilerin Velileriyle birlikte Ahıska Üniversite Rektörü ile Sayın Merab Beridze ile görüÅŸtüler.
GörüÅŸmede ÖÄŸrencilerin istedikleri öÄŸrenci kartı ve yaÅŸadığı ülkedeki komisariyatlar tarafından istenilen okudukları hakkındaki belgenin verilmesini ve Gürci dilinin Üniversite dışında yurtda destek olarak öÄŸrencilere ders verilmesini Sayın Rektorla konuÅŸarak, bu problemleri çözmüÅŸ oldu. Yani aynı günde, görüÅŸme biter bitmez komisariyat tarafından istenilen belge verildi ve öÄŸrenci kartlar verilmeye baÅŸladı. Yurtda destek amacıyla gürci dilinin ders verilmesi ise maddi destek bulunursa yeni yıldan baÅŸlayacakları sözünü verdiler. Bununla DATÜB-a düÅŸen görevin tam olmasa bile yerine getirmiÅŸ oldu.
Ahıskadaki öÄŸrencilerle ilgili Fecebook ve diÄŸer sosyal sayfalarda bazı arkadaÅŸlar kendilerini öne atarak DATUB-ü görmezden geldikleri aşıkar görünmekte. Biz Gürcistan DATÜB TemsilciliÄŸi olarak herkesten ricada bulunuyoruz, olur olmaz sözlerden, kendi başımıza hareket etmekten uzak duralım, çünki sizin düÅŸünmezden doÄŸrudur diye hareket ettiÄŸiniz yada attığınız adımlar, aksine bu öÄŸrencilere zarar verir. Özellikle Azerbaycan DATÜB temsilcimizin konuÅŸmalarında ve hareketlerinde çok dikkatli olmasını rica ediyoruz. Herkesin bilmesi gereken bir ÅŸey var oda ÅŸudur: Ahıskalı gençleri yurt dışından getirilip Ahıska Devlet Üniversitede okutmak DATÜB projesidir. Evet bu proje DATÜB Genel BaÅŸkanlığı, Gürcistan DATÜB Temsilcisi ve Azerbaycan DATÜB temsilcisiyle birlikte olan çalışma sonucunda ortaya çıkan bir projedir. Ama bu birilerine DATÜB dışında kendi başına Gürcistanda hareket etmesi için hak tanıyor diye demek deÄŸildir. Bu proje güye Azerbaycan Vatan Cemiyeti projesidir DATÜB projesi deÄŸilmiÅŸ gibi konuÅŸmalarını hiç doÄŸru bulmuyoruz.
BaÅŸkanımız sayın Ä°smail Molidze, Böyle hassas konularda, ister vatanla ilgili konu, ister vatana göç ile (repatrasiya) ilgili , isterse baÅŸka konular olsun hangisiki Ahıskalılarla igiliyse bütün bu konularda birlik beraberlik çok çok önemlidir dedi.
Dolayısıyla DATÜB çatı altında birlikte çalışmak için elimizde büyük, güzel bir fırsat varken neden bazıları halen DATÜB-ü görmezden gelmeye çalışıyorlar, ben bu insanları bir türlü anlamıyorum diye bütün Ahıskalı sivil toplun baÅŸkanlarına seslendi.
ArkadaÅŸlar, gelin hep beraber Milletimize hizmet vermek için koordine bir ÅŸekilde çalışalım, göreceksiniz biz birlik olursak dahada milletimize faydalı oluruz, çünki ben bundan eminim diye çagrıda bulundu.
Gürcistan DATÜB TemsilciliÄŸi.
Tiflis, 20.11.2015