SON DUYURULAR
ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023DUYURU
01 Temmuz 2022Kassaov BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’na üç yüz yıllık el yazması Kuran-ı Kerim hediye etti. DavutoÄŸlu Kur’an-ı Kerimi eline alarak öpüp alnına koydu. Bu deÄŸerli bir hediye olduÄŸunu belirterek Kassanov’a teÅŸekkür etti.
GörüÅŸmede, DATÜB Genel BaÅŸkanı Ziyatdin Ä°smihanoÄŸlu Kassanov DATÜB’ün kuruluÅŸ amaçlarını anlattıktan sonra Özellikle Vatana dönüÅŸ mücadelesinde Türkiye Cumhuriyetinin Ahıskalılara yardımından dolayı teÅŸekkür etti. 70 yıllık sürgünde olan bir milletin temsilcisi olarak verdikleri mücadele hakkında bilgi aktarırken dünya kamuoyunun arkalarında olmasına raÄŸmen halen vatanı kazanamadıklarını dile getirdi. Fergana olaylarından sonra ikinci büyük sürgünü yaÅŸayan Ahıskalıların bugün 10 ayrı ülkede dağılmış halde yaÅŸadıklarını ifade eden Kassanov, Anavatan Türkiye’ye geldiklerinde Türkiye’nin kucak açtığını belirterek teÅŸekkür etti.
Türkiye’ye gelenlerin Anavatana geldiÄŸinden dolayı sevinirlerken 1944 sürgününden sonra Sovyetlerin baskısına raÄŸmen kimliklerinde sadece Türk adını taşımaktan gurur duyan Ahıska Türkleri Anavatanlarında yabancı muamelesi gördüklerinden dolayı son derece kırgınlık yaÅŸadıklarını söyledi.
DATÜB Genel BaÅŸkanı Kassanov daha sonra sorunlarını ÅŸu ÅŸekilde dile getirdi. “14 Kasım 1944’te vatanımız Ahıska’dan Türk ve Müslüman olduÄŸumuz için Sovyet Rejimi tarafından Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldük. .YaÅŸadıklarımız bir insanlık ayıbı ve faciasıdır. 1989 yılında Özbekistan’da Ahıska Türklerine yapılan ikinci bir sürgünden sonra hayatımız daha büyük bir drama dönüÅŸmüÅŸtür. Åžu anda 500.000’e yakın Ahıskalı 3 kıta ve 10 devlete dağılmış halde yaÅŸamakta ve hayatta kalma mücadelesi vermektedirler.
Son 100 yılda Ahıska Türklerinin yaÅŸadığı sürgün ve insanlık dramını sona erdirmek için, Anavatanımız Türkiye Devleti, 1992 Tarihinde T.B.M.M’de 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye'ye Kabulü ve Ä°skânına Dair Kanunu kabul etti. Kanun yayınlandıktan beri son 20 yılda 50.000’e yakın Ahıskalı Türkiye’ye iskânsız göç ederek muhtelif il ve ilçelere yerleÅŸtiler. Öz vatanımız Türkiye’de ummadığımız sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bugüne kadar Ahıska Türklerince kurulan sivil toplum kuruluÅŸları tarafından verilen mücadelelere raÄŸmen sorunlara kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Sorunlarımızın çözülememesinin bir sebebi de konu hakkında siz Sayın BaÅŸbakanımızın ve Yüce Meclisimizin ayrıntılı bilgilendirilmemesinden kaynaklandığını düÅŸünmekteyiz"
AHISKA TÜRKLERÄ°NÄ°N ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI
DATÜB Genel BaÅŸkanı Ziyatdin Ä°smihanoÄŸlu Kassanov BaÅŸbakan Prof. Dr. Ahmet DavutoÄŸlu’na verdiÄŸi Türkiye’de Ahıska Türklerinin yaÅŸadığı sorunları 4 ana baÅŸlık altında sıralayarak çözümü için yardım talebinde bulundu.
1. Ä°kamet Tezkeresi: Ahıska Türkeri’nin oturma izin belgesi almaları için 70 yıl önceye iliÅŸkin düzenlenmiÅŸ belgeler talep edilmektedir. Bu belgeleri ilgili ülkenin konsolosluÄŸundan apostile edilmesi için kiÅŸi başı 500 ile 1000 ABD Doları masraf gerekebilmektedir. Yabancı makamlar bu tür belgelerin verilmesinde ayrıca birçok zorluk çıkarmaktadır. Bu konuda kolaylaÅŸtırıcı önlemlere acil ihtiyaç bulunmaktadır. Sınırların ötesinde tesadüfen kalan bu milletin evlatları olarak bunu istemeye hakkımız olduÄŸuna inanıyoruz.
2. Çalışma Ä°zni: Bizlere verilen ikamet teskerelerine “Bu tezkere çalışma hakkı vermez” diye kırmızı bir mühür basılmaktadır. Sanki biz kendi vatanımıza deÄŸil de baÅŸka bir ülkeye para kazanmak için gelmiÅŸ yabancı muamelesi ile karşı karşıyayız. Ahıskalı aileler Türkiye’de çalışamadıkları için maddi ve manevi açıdan psikolojik baskı altında kalmakta ve böylece yoksullaÅŸmaktadır. Yeni Sosyal Güvenlik Kanuna göre her ay 18 yaÅŸ üstü kiÅŸi başı 214 TL prim ödemeleri gerekmektedir. Bu baÄŸlamda 4 kiÅŸilik bir aile ikamet tezkeresinde çalışma izni olmadığı takdirde, 856 TL parayı ödemek zorunda kalmaktadır. Çalışma hakkı tanınması halinde insanlarımız kimseye muhtaç olmadan ailesinin geçimini saÄŸlayabilir ve ülkemize de yararlı olabilirler. Ancak çalışma izni olmaksızın aşılması imkânsız zorluklar ile karşı karşıyayız.
3. VatandaÅŸlık Haklarımız: Yeni vatandaÅŸlık kanununa göre bir yabancının Türkiye de vatandaÅŸ olabilmesi için çalışma izni olmadan aralıksız Türkiye de 5 yıl oturma ÅŸartı getirilmiÅŸtir. Ä°nsanlar 5 sene çalışmadan insanlar nasıl yaÅŸayabilirler? Oysa daha önceden Türkiye’de bir Türk soylunun 2 sene ikamet ettikten sonra T. C. VatandaÅŸlığına müracaat etme hakkı var iken ne yazık ki bu hak yürürlükten kaldırılmıştır. Bizler 3835 sayılı kanunun gereklerinin yerine getirilmesini talep etmekteyiz.
4. Emeklilik Hakkımız: Bütün dünyada, belli bir süre çalışmış insanlara vatandaşı olduÄŸu ülkenin Anayasa haklarının öngördüÄŸü emeklilik hakkı tanınıyor ve belli bir miktar maaÅŸ baÄŸlanıyor. Türkiye de ise Eski Sovyet ülkelerinde 25-30 yıl çalıştığına dair ellerinde noter onaylı çalışma belgeleri olmasına raÄŸmen Türk VatandaÅŸlığına kabul edilmiÅŸ Ahıska Türklerine böyle bir hak tanınmamaktadır. Anavatanımızdan 65 yaşını geçmiÅŸ yaÅŸlılarımıza emeklilik hakkı tanınması için gereken adımların atılmasını talep ediyoruz.
Åžeklinde taleplerini dile getirdikten sonra "Sayın BaÅŸbakanım, T.B.M.M 1992 yılında yürürlüÄŸe koyduÄŸu 3835 sayılı kanununa göre iskânsız göç etmiÅŸ ve vatanımız Türkiye’ye yerleÅŸmiÅŸ Ahıska Türklerinin yukarda ifade ettiÄŸimiz sorunlarının, bu kanun çerçevesinde yeniden ele alınarak çözüme ulaÅŸtırılmasını arzu etmekteyiz" diyerek istekte bulundu.
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ise, Kassanov'u dinledikten sonra yazılı olarak sunduÄŸu bu talepler doÄŸrultusunda ilgili kiÅŸilere direktif vererek konuların araÅŸtırılması ve tezden yasalara uygun bir ÅŸekilde Ahıskalıların bu sorunlarının çözülmesini istedi.