SON DUYURULAR
ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023DUYURU
01 Temmuz 2022Avrupa Konseyi Ä°lkbahar toplantılarına katılan DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan ÖzkoÅŸar bir dizi görüÅŸmelerde bulundu. Avrupa Konseyi Ä°zleme Komisyonu Raportörü Boriss Çileviçs ve yardımcısı Bas Klein ile bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi. GörüÅŸmede Vatana DönüÅŸ konusundaki son geliÅŸmeleri aktarırken, Gürcistan’da yaÅŸayan Ahıskalıların sorunları dile getirdi. Ahıskalılar olarak tek isteklerinin 1999 yılında Avrupa Konseyi’nin Gürcistan üzerine yüklediÄŸi sorumluluÄŸunu yerine getirmediÄŸini açıklarken yaÅŸanan örnekleri liste halinde raportörlere sundu. 2 hafta sonra Gürcistan’a gidecek olan raportörler ise bu defa ilk Tiflis’e ayak bastıklarında ilk iÅŸleri Ahıskalılar ile de görüÅŸmek olacağı sözünü verdiler. Gerçekten de Gürcistan’a giden raportörler ilk olarak DATÜB Gürcistan temsilcisi Ä°smail Molidze ve dünya meshileri uluslararası kongresi baÅŸkanı Sediyar (sandro) Khozrevanizdze ile Tiflis Avrupa Konseyi ÅŸubesinde görüÅŸtüler.
DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan ÖzkoÅŸar Genel baÅŸkan Ziyatdin Kassanov’unda bilgisi dâhilinde raportöre sunduÄŸu dosyanın içeriÄŸinde ÅŸu konulara öncelik verildi;
1-Avrupa Konseyi olarak Gürcistan üzerine yapmış olduÄŸunuz her baskı ve öneri sonuç vermektedir. Tüm bunlara raÄŸmen Gürcü yetkililer bizim vatana dönüÅŸümüz ile alakalı olarak adım atsalar da sadece bizi oyalamaktan öteye gidilmedi. Aslında Gürcüler 1999 yılından beri, yani 17 yıldır hem bizi hem de Avrupa Konseyi’ni oyalamaktadır. Sovyetler BirliÄŸi tarafından yurtlarından zorla sürülen ancak geri vatanına dönemeyen tek toplumuz.
2-Gürcistan’ın 2007 yılında çıkarmış olduÄŸu kanuna göre vatana dönmek isteyen 15 300 ailenin baÅŸvurusu vardır. Bu dosyalardan Gürcistan’ın sadece 5 841 ailenin dosyasını kabul ettiÄŸini 2010 yılında açıklamıştır. 6 yıldır yaptıkları sadece bizleri ve Avrupa Konseyi’ni oyalamadır. Çünkü 1 Mart 2011 tarihinde kurdukları Komisyon bu dosyaları deÄŸerlendirip hızla sonuçlandıracaktı. Aradan geçen 6 yılda sadece 2 bin kadar kiÅŸiye Yurda DönüÅŸ Statüsü verdiler. Bu aileden bazılarına verirken bazılarına vermediler. Halbuki dosyalar kabul edilirken aile dosyası olarak kabul edilmiÅŸtir. Ancak statüler sadece kiÅŸilere verdiler. Bunlara da 2 yıl süre koydular. Aile parçalanması olacağından birçoÄŸunun süresi sona erdi. Dolayısıyla geçersiz oldu. Son dönemde yine Avrupa Konseyi baskısı ile 492 kiÅŸiye CumhurbaÅŸkanı Sayın Gieorgi Margvelashvili imzası ile vatandaÅŸlık verilmesi saÄŸlandı. Ancak bunların da Azerbaycan’dan vatandaÅŸlıktan çıkış almaları gerekiyor. Azerbaycan’ın bürokratik engelleri bilindiÄŸi için Gürcistan bu konuda da amacına ulaÅŸmış oluyor.
3-Gürcistan’ın gerçekten bu konuda üzerine düÅŸen görevini yerine getirmemiÅŸtir. Yurtlarından sürülmüÅŸ ve 2005’ten sonra kendi imkanları ile Gürcistan’a dönen Ahıska Türklerine 10 yıldır vatandaÅŸlık verilmemiÅŸtir. Ahıska’da yaÅŸayıp Yurda DönüÅŸ Statüleri olanlara dahi Gürcistan yönetimi vatandaÅŸlık vermemiÅŸtir. Hatta Ahıska’dan Yusuf Süleymanov adlı birine verilen vatandaÅŸlık Azerbaycan vatandaÅŸlığından çıkmadığı için pasaportu elinden geri alınmıştır.
4-1940’lı yıllarda sürgün edilen ailelerden kendi imkanları ile yurtlarına dönenlere vatandaÅŸlık verilmediÄŸi gibi devlet baskısı uygulandığı için geldikleri ülkelere geri dönmek zorunda kaldılar.
5-Ahıska Türklerinin vatana dönüÅŸü ile ilgili çalışmalar yürüten STK yöneticilerini çeÅŸitli bahaneler ile ya hapse atmışlardır veya Gürcistan’a giriÅŸ yasağı getirilerek bu kiÅŸilerin çalışmaları çeÅŸitli bahaneler ile engellemiÅŸtir. 2007 kanunu hazırlarken dönemin devlet bakanı Sayın Giorgi Haindrava baÅŸkanlığında oluÅŸturulan komisyona aldıkları Azerbaycan Ahıska Türkleri VATAN Cemiyeti BaÅŸkanı Ä°brahim Burhanov’a iÅŸleri bitince Gürcistan’a giriÅŸ yasağı getirilmiÅŸtir. Aynı dönemde birlikte çalışmalar yürüttüÄŸü Rusya Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti BaÅŸkanı ve daha sonra da Gürcistan Vatan Cemiyeti BaÅŸkanı olan Süleyman Barbakadze’yi çeÅŸitli bahaneler uydurarak hapse atılmıştır. Hapisten ÅŸartlı çıkartılmış, elinden Gürcistan VatandaÅŸlığı alınarak sınır dışı edilmiÅŸtir. DATÜB Gürcistan Temsilcimiz Ä°smail Molidze’ye 2012 yılında Tiflis’te istihbarattan oldukları anlaşılan bazı kiÅŸiler tarafından saldırı düzenlenmiÅŸtir. Bu konu Gürcistan Ombudsmanı Uça Nanuashvili tarafından Parlamentoya taşınarak gündeme getirilmiÅŸtir. En son geçtiÄŸimiz 29 Ekim tarihinde Gürcistan’a giden DATÜB Avrupa Temsilcimiz Burhan ÖzkoÅŸar’a giriÅŸ izni verilmemiÅŸtir. Oysa ki defalarca ülkeye giriÅŸ ve çıkışı vardır. Yani Ahıska Türklerinin vatana dönüÅŸ konusu ile ilgilenen herkese bir ÅŸekilde kulp takılarak çalışmalarımız engellenmektedir.
6-Aynı zamanda doÄŸdukları toprakları ziyaret için giden sürgün edilmiÅŸ insanlara dahi giriÅŸ izni verilmemektedir. Zamanla devreye giren siyasiler tarafından zorla da olsa girebilenler olmuÅŸtur.
7-En son Dünyanın deÄŸiÅŸik ülkelerinden gelip Türkiye’de çeÅŸitli üniversitelerde okuyan Ahıskalı öÄŸrenciler Ahıska’da Samtshe-Cevahati Üniversitesi ev sahipliÄŸinde 29-30 Kasım ve 1 Aralık 2015 tarihlerinde “GeçmiÅŸten GeleceÄŸe Uzanan Dostluk Köprüsü” adlı bir etkinlik düzenlenmiÅŸti. Ankara’da toplanan 45 öÄŸrenci bir otobüs ile Ahıska’ya gitmek için yola çıktı. Üniversitenin Rektör Yardımcısı sınıra kadar gelmesine ve öÄŸrencilere kefil olmasına raÄŸmen maalesef o gece sınırdan içeri bırakılmadılar. Ertesi günü Türkiye dışiÅŸleri Bakanı ve AKPM eski BaÅŸkanı Sayın Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun devreye girmesiyle Gürcistan Ahıskalı gençleri sınırdan içeri alarak program ancak bu ÅŸekilde gerçekleÅŸebildi.
Ahıska’dan sürgün edilmiÅŸ, dünya kamuoyunun ve Gürcistan’ın da haklarının iade edilmesini kabul ettiÄŸi birçok kiÅŸiye Gürcistan ülkeye giriÅŸ yasağı koymuÅŸtur. Dolayısıyla Ä°nsani bir sorun olan Ahıska Türklerinin yurtlarına dönüÅŸü konusunda Gürcistan samimi deÄŸildir. Bugüne kadar bazı ilerlemeler olsa da maalesef somut adımlar atılmamıştır. Gürcistan’ın bu konudaki çalışmaları bizleri oyalamadan öteye geçmemiÅŸtir.
8-Tek isteÄŸimiz hiç zaman kaybetmeden en azından bu baÅŸvuruları hızla deÄŸerlendirip 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne vermiÅŸ olduÄŸu sözünü bu yıl içinde yerine getirmesidir. ÇeÅŸitli bahanelere sığınarak bizi daha fazla oyalamamasıdır. En önemlisi de siz Avrupa Konseyi yetkililerini oyalamaktan vazgeçmesidir.
9-Avrupa Konseyi’nin Ocak 1999 tarihinde AKPM’nın almış olduÄŸu 209 nolu « 10.2 » maddesinin « e » fıkrasındaki kararının uygulaması için gerekli giriÅŸimlerin Avrupa Konseyi tarafından baÅŸlatılmasını istiyoruz.