SON DUYURULAR
ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023DUYURU
01 Temmuz 2022Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, "Ahıska Türklerinin Türk vatandaÅŸlığına geçirilmesi ile ilgili yıllardır bir çalışma yapılıyor. Malum darbe giriÅŸiminden, ihanet ÅŸebekesinin yaptığı olaydan dolayı devletimiz biraz daha kendisine çeki düzen vermek üzere bu konuyu biraz bekletmeye aldı." dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatı, BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonunda Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleÅŸtirilecek Ahıska Türkü 108 aile ve 485 kiÅŸiden oluÅŸan dördüncü kafile için hazırlanan evlerde inceleme yapan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları gezide, yeni gelecek kafile için evlerin eksiksiz olarak hazırlandığını gördüklerini söyledi.
Ukrayna'dan Erzincan'a göçün 25 Aralık 2015'te baÅŸladığını anımsatan Uçar, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Evlerin içerisi her ÅŸeyiyle döÅŸenmiÅŸ donanımlı halde hazır. Ukrayna'dan gelecek olan kardeÅŸlerimizi bekliyor. Ä°nÅŸallah umut ediyorum ki bu ekim ayı içerisinde göç gerçekleÅŸecek. Bir önceki konuÅŸmalarımızda 'Türkiye'deki kardeÅŸleriyle buluÅŸması' diyorduk, Ukrayna'dan gelecek insanlarımızın. Åžimdi artık buradaki 'bir önce gelen akrabalarının buluÅŸması gerçekleÅŸecek' diyoruz. Çünkü akrabaları burada dört gözle gelecek olan insanları, kardeÅŸlerini, amcalarını, dayılarını bekliyorlar. Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸümüz ekim ayı içerisinde bu göçü gerçekleÅŸtirecek."
Her türlü destek verildi
Uçar, Ahıska Türklerinin öz vatanlarına geldikten sonra buradaki halkla kardeÅŸçe yaÅŸadığını belirtti.
Ahıska Türklerinin vatansızlığın, baÅŸka ülkelerde yaÅŸamanın, deÄŸiÅŸik ülkelerde kendi akrabalarını bırakmanın acısını 72 yıldır çektiÄŸini dile getiren Uçar, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Türkiye ile birlikte 9 ülkede yaÅŸayan Ahıska Türkleri için kendi vatanlarında yaÅŸamanın mutluluÄŸu baÅŸka bir ÅŸeydir. Bu nedenle Üzümlü'ye gelen halkımız, buradaki halk ile anında kardeÅŸçe yaÅŸamaya baÅŸladı. Çünkü örf ve adetleri, kültürleri, yaÅŸam tarzları birbirlerine aynı denk bir halde. Bundan dolayı herhangi bir sıkıntı çekmediler. Bunun yanında valilik, kaymakamlık, belediyenin çalışmaları neticesinde gerek sosyal kültürel çalışmalar, gerekse ekonomik yönden iÅŸ imkanı saÄŸlama noktasında çalışmalar yapılıyor. Devletimizin bu noktada çok büyük yardımları var. CumhurbaÅŸkanımızdan tutun da BaÅŸbakanımız ve ilgili bakanlarımız ve kurumlar bu konunun birebir içerisindeler. Yapılacak ne varsa hepsi yapılmakta. En ufak bir eksiklik görülmemektedir. Tabi ki bazı konular vardır ki bunlar zamanla çözülmesi gereken konular."
Ahıska Türkleri için baÅŸlatılan "vatandaÅŸlık" çalışmaları
Uçar, Ahıska Türklerinin, Türk vatandaÅŸlığına geçmesini yakın bir zamanda beklediklerini anlattı.
Ahıska Türklerinin, Türk vatandaÅŸlığına geçirilmesi ile ilgili yıllardır çalışma yapıldığını ifade eden Uçar, ÅŸunları kaydetti:
"En son 27 Haziran'da bakanlar kurulundan Ahıska Türkleri ile ilgili 20 bin 600 kiÅŸilik bir karar çıktı. Bundan sonra kararın uygulanması Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸüne aitti. Malum darbe giriÅŸiminden, hıyanet ÅŸebekesinin yaptığı olaydan dolayı devletimiz biraz daha kendisine çeki düzen vermek üzere bu konuyu biraz bekletmeye aldı. Çünkü bu konunun devletin o kadar çalışması içerisinde anında iÅŸleme konulması tabi ki beklenemezdi. Bundan dolayı devletimizin ÅŸu andaki çalışmasını hızlı bir ÅŸekilde bitirip yakın bir zamanda inanıyoruz ki bu vatandaÅŸlık çalışmasına baÅŸlayacaktır. Çünkü kendi vatanında yabancı bir insan muamelesi bizim insanlarımıza yakışmayan bir olay. Kendi vatanında öz vatandaÅŸ gibi oturarak vatanına sahip çıkma, vatanını düÅŸünen, bayrağının altında yaÅŸayan bir millet olarak burada yaÅŸaması en büyük istekleridir."
YAKUP BAKAR, 08 Ekim 2016