Dünya Ahıskalı Türkler BirliÄŸi (DATÜB) Gürcistan TemsilciliÄŸi BaÅŸkanı Ä°smail Ahmedov, 21 Ocak 2021 tarihinde Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı (TÄ°KA) Tiflis Koordinatörü Necla DemirdaÄŸ ile görüÅŸerek Gürcistan’ın Samtredia ve Ozurgeti bölgelerinde yaÅŸayan Ahıskalı Türklere yönelik Tarımsal Kalkınma Projesinin hayata geçirilmesi için baÅŸvuruda bulundu.
Ahmedov yapılan görüÅŸme ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gerek Gürcistan’da gerek dünyanın dört bir yanında yaÅŸayan Ahıskalı Türklere her zaman destekte bulunan Türkiye Devletimiz, TÄ°KA aracılığıyla faaliyet gösterdiÄŸi coÄŸrafyalarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda faaliyet coÄŸrafyasında özellikle tarım alanında önemli projelere imza atan TÄ°KA tarafından Gürcistan’a dönen Ahıska’da yaÅŸayan Ahıskalı Türklere yönelik Tarımsal Kalkınma Projesi hayata geçirildi. Åžimdi ise, Gürcistan’ın Samtredia ve Ozurgeti bölgelerinde yaÅŸayan Ahıskalı Türklere yönelik sera yapımı için TÄ°KA Tiflis Koordinatörü Necla DemirdaÄŸ ile bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdik. Hayırlısıyla kısa bir zamanda belirtilen bölgelerde de seralar yapılarak Ahıskalı Türk kardeÅŸlerimizin kullanımına sunulacak. Bugüne kadar verdiÄŸi desteklerinden dolayı TÄ°KA BaÅŸkanlığına hem kendim hem de milletimiz adına teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
Gürcistan ekonomisine en büyük katkıyı tarım ve hayvancılık oluÅŸturuyor. Özellikle Gürcistan iklim ve toprak bakımından tarım için oldukça elveriÅŸli olma özelliÄŸi taşıyor. Ahıskalı ailelerin büyük çoÄŸunluÄŸun geçim kaynağı daha önce yaÅŸadıkları ülkelerde de tarım ve hayvancılık oluÅŸturduÄŸu için bu alanda tecrübeye sahipler.
Gürcistan’da yaÅŸamakta olan ve arsa sahibi olan ailelere ekonomik destek saÄŸlamak için ve aynı zamanda bölgede yaÅŸayan diÄŸer etnik kimliklere sahip insanlarla daha kolay entegrasyon saÄŸlamaları için, TÄ°KA tarafından Ahıskalı Türklerin yaÅŸadığı bölgelerde Tarımsal Kalkınma Projesi gerçekleÅŸtirildi.
Proje kapsamında bugüne kadar Gürcistan’da yaÅŸayan 41 Ahıskalı ve Gürcü ailelere 150 metrekarelik sera temin edilmiÅŸ olup her bir aileye sezonluk üretimlerini karşılayacak fide ve tohumlar teslim edildi. Aynı zamanda Türkiye'den gelen uzmanlar ailelere zirai üretim ve seracılık konularında eÄŸitim verdi.