SON DUYURULAR

ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024
DATÃœB V. OLAÄžAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024
Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024
​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023
DUYURU
01 Temmuz 2022
07 Eylül 1971 Özbekistan, TaÅŸkent doÄŸumlu olan Ä°smail Ahmedov daha çocuk yaÅŸlarında ailesiyle birlikte Kazakistan'ın Çimkent bölgesinde yerleÅŸti. AskerliÄŸini 1991-1993 yıllarında Kaliningrad ilinde yapan Ahmedov, 1993 yılında eÄŸitim almak için Gürcistan'a geldi. 1993-1998 yılları arasında Tiflis Legia Kompanya Üniversitesi Dış Ä°ÅŸler hukuk bölümü, 1996-2001 yılları arasında ise Tiflis Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümünü bitirdi. 1996-1997 yılları arası Tiflis, Didube ilçe savcı yardımcısı, 1997-1998 yılları arası Tiflis, Didube ilçe hakim yardımcısı, 1999-2001 yılları arası Gürcistan Göçmenler Bakanlığı, Geri DönüÅŸ MüdürlüÄŸünde hukuk müÅŸaviri, 1995-2005 yılları arasında ise Gürcistan Ahıskalı Gençler BirliÄŸinin baÅŸkanlığı görevlerini yürüttü. 2005-2017 yılları arasında Gürcistan Ahıska Türkleri “VATAN” Cemiyeti BaÅŸkanı olan Ä°smail Ahmedov, 2009 yılından kurucu üyesi olduÄŸu Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi’nin Gürcistan TemsilciliÄŸi görevini baÅŸarıyla yürütmektedir. Türkçe, Gürcüce, Rusça ve az düzeyde Ä°ngilizce bilen Ä°smail Ahmedov evli ve 3 çocuk babasıdır.
Ä°smail Ahmedov'a Ahıska Türkleri ile ilgili soracak çok soru var. DATÜB Gürcistan TemsilciliÄŸinin faaliyetinden Ahıska Türklerinin tarihi vatana dönüÅŸüne, sorunların çözümünden yapılması gereken gelecek faaliyetlere kadar... Kendisiyle Tiflis merkezde bulunan DATÜB Gürcistan temsilciliÄŸi ofisinde görüÅŸtük. Ä°smail Ahmedov Türk BirliÄŸi Dergisi ve Ahıska Gazetesi’nin sorularını içtenlikle yanıtladı.
Merhaba Ä°smail bey, ilk önce DATÜB Gürcistan temsilciliÄŸi tarafından en son yapılan çalışmaları bizimle paylaşır mısınız?
Öncelikle hoÅŸgeldiniz. Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi (DATÜB) Gürcistan temsilciliÄŸi olarak bizim sadece son bir, iki senede yaptığımız çalışmaları inceleyecek olursak, Biz Ahıskalı’ların Gürcistan’a göç etmesi konusunda 40 ailenin ev alabilmesi için maddi destekte bulunduk. Bu 40 ailenin Gürcistan'ın çeÅŸitli bölgelerinde Ahıska, Abastuban, Vale, Gori, Gardabani ve Tiflis’te yerleÅŸti anlamına geliyor. Kim ev alma talebinde bulunduysa biz ona destek olmaya gayret ettik. Maddi destek dediÄŸimizde de bunu bütün dünya biliyor ki, her aileye 10 bin Amerikan doları miktarında destek saÄŸlanıyor. DATÜB tarafından bu güne kadar toplam 400 bin dolar yardımda bulunuldu.
Gürcistan'a dönüÅŸ yapan ailelerden 30’u Azerbaycan, 9’u ise Rusya, 1 aile de Kırgızistan'dan gelen ailedir. Toplam da ise 40 aile. Biz bu ailelerin isimlerini DATÜB Azerbaycan temsilcisi Ä°brahim Mammadova da ilettik. Ä°brahim bey hem dönmek isteyen hem de dönen aileler ile ilgileniyor. Bazı ev alan aileler buraya daha tam yerleÅŸemedi. Çünkü onların Azerbaycan’da da evleri ve tarlaları var. Bazıları kışın Azerbaycan’da yazın Gürcistan’da bazıları da kışın burada yazın Azerbaycan’da yaÅŸamayı tercih etmekteler. Azerbaycan’daki evlerini bazıları ya satamıyor ya da ucuza vermeye kıyamıyor. DATÜB BaÅŸkanı Sayın Ziyatdin Kassanov'un belirttiÄŸi gibi insanlarımızın Azerbaycan'daki evlerini satmalarını da istemiyoruz. Burada ev alan insanlar iÅŸ buldukça tam yerleÅŸmeye baÅŸlayacaklar.
Biz yeni ve eskiden gelip yerleÅŸen ailelere DATÜB Gürcistan temsilciliÄŸinin giriÅŸimleriyle TÄ°KA tarafından bugüne kadar 400 kutu arı dağıttık. Geçen sene de biz DATÜB olarak TÄ°KA ile beraber 80 aileye dikiÅŸ makineleri dağıttık. Arıcılık, dikiÅŸ makineleri ve diÄŸer büyük projelerin hayata geçirilmesinde BaÅŸkanımız Sayın Ziyatdin beyin büyük emeÄŸi var. Biz ÅŸu anda sera ve hayvancılık projeleri üzerine yoÄŸunlaÅŸtık. Ahıska’da ilk etapta çok kısa süre içerisinde TÄ°KA ile birlikte sera kurulması planlanıyor. Artık TÄ°KA’dan yetkililer gidip Ahıska’da yaÅŸayan ailelerin sera kurulması için topraklarının ölçümü ve proje planlamasını yaptılar. Hayvancılık projesi de gündemde ÅŸu anda. Biz Gürcistan’da Türkiye Cumhuriyeti BüyükelçiliÄŸi ve TÄ°KA ile uyumlu bir ÅŸekilde çalışmalarımız devam ediyor. Biz, DATÜB olarak bu çalışmaları yapmaktayız. Biz bu projeleri sadece Ahıska’da deÄŸil diÄŸer bölgelere de yerleÅŸen Ahıskalı kardeÅŸlerimizin de bu projelerden yararlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Biz bu çalışmalarımızla hem insanlarımıza faydalı olmayı hem de DATÜB’ün bütün Ahıskalıları kucakladığını hissettirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Sayın BaÅŸkanımız Ziyatdin Kassanov’un desteÄŸiyle her sene hac ziyaretine Ahıska’dan insanlar gönderiyoruz. Geçen sene üç kiÅŸi, ondan önce bir kiÅŸi hacca gönderildi. Bu sene için de Sayın BaÅŸkanımız dört kiÅŸinin hacca gönderilmesi için yer ayırdı. Ayrıca DATÜB olarak her Kurban bayramında büyükbaÅŸ hayvanlar kurban kesilerek Ahıska’da, Tiflis’te, Gori’de ve Ahıskalı’ların yaÅŸadıkları bölgelerde dağıtılıyor. Bundan ilave olarak Ramazan bayramında da erzak yardımı yapıyoruz.
DATÜB Azerbaycan ve Gürcistan temsilciliÄŸinin ortak çalışmaları ile Samshe-Javaheti Devlet Üniversitesinde okumaları için öÄŸrenciler getirdik. Åžu anda 57 öÄŸrencimiz burada öÄŸrenim görmekte. Ä°ki erkek bir kız yurdumuz var. Onları bursu ve diÄŸer masrafları Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı tarafından DATÜB aracılığı ile saÄŸlanmaktadır. Yeri gelmiÅŸken belirteyim ki, bu 5 senelik yerinde burslandırma projesidir. 5 sene devam edecek. Bu sene de yeniden görüÅŸmeler yaparak 20- 30 öÄŸrencimizi yeniden burada okumaya getirmek istiyoruz. Ayrıca biz Ahıska dışına çıkarak Batum ve Tiflis’teki üniversitelere de öÄŸrenci yerleÅŸtirmek istiyoruz. DüÅŸüncemiz bu sayıyı 100’e çıkarmak. Gürcistan’da her sene 100 öÄŸrencinin eÄŸitim alması bu büyük bir baÅŸarı olacaktır. Benim düÅŸünceme göre bu 100 öÄŸrenciden 50 kiÅŸi bile sonuna kadar devam etse ve burada üniversite bitirse, bu bile Ahıskalı’lar olarak bizim büyük baÅŸarımız olacaktır. Bizim dönemimizde de yüzlerle öÄŸrenci vardı ama 10 kiÅŸi kaldı burada. Millete, vatana, halkına hizmet etmiÅŸ olur buruda kalanlar, biz de büyük sevap kazanmış oluruz.
Ä°smail bey, Gürcistan'a eÄŸitim için getirilecek öÄŸrenciler içerisinde yüksek lisans almak isteyen öÄŸrenciler için de kontenjan ayıracak mısınız?
Biz zaten 2015 senesinde bu proje ilk baÅŸladığında 1 öÄŸrencimizi yüksek lisans için aldık. Bu sene üniversite rektörü ile görüÅŸmeler yaparken yüksek lisansı da yeniden masaya yatıracağız. EÄŸer talep olursa tabii ki, getirebiliriz.
Ä°smail bey, bir konu hakkında da bizleri bilgilendirmenizi rica edeceÄŸim. Türkiye burslarında lisans, yüksek lisans ve doktora öÄŸrencileri için burs miktarları bir-birinden farklı. Gürcistan'a yerinde burslandırma projesi kapsamında gelecek yüksek lisans adaylarının bursları aynı mı olacak yoksa deÄŸiÅŸecek mi?
Åžu anda Gürcistan'da öÄŸrenim gören Ahıskalı öÄŸrencilere 150 Amerikan doları miktarında burs verilmektedir. Bu proje bildiÄŸiniz gibi YTB ile DATÜB’ün ortak projesidir. Bu proje ilk oluÅŸturulduÄŸunda da burs miktarı sabit tutuldu ve o dönemde yüksek lisans talebi yoktu. Dolayısıyla herhangi bir deÄŸiÅŸiklik ÅŸu anda gündemde deÄŸil. Ama diÄŸer projelerde biz bunları göz önünde bulunduracağız ve YTB’ye sunacağız. Biz de bunun deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Yüksek Lisans eÄŸitimi görenlerin hemen hepsi evli oluyor ve onların masrafları da büyük.
Gürcistan hükumetinin Ahıska Türklerinin tarihi vatanlarına dönüÅŸü konusundaki tavrı herkese belli. Gürcistan devleti geri dönüÅŸ statülerini ve ÅŸartlı vatandaÅŸlıkları verdiÄŸini, artık geri kalanı siz halledin, bizim zaten kendi mültecilerimiz var diyor. Bu baÄŸlamda DATÜB faaliyeti oldukça önemli. Bir çok ailelerle görüÅŸtüÄŸümde onlar eÄŸer DATÜB desteÄŸi olmasaydı geri dönemezdik dediler. Yeni gelecek aileler için bundan sonra da DATÜB tarafından saÄŸlanan maddi destek devam edecek mi?
Ahıskalılar ile ilgili olarak DATÜB’ün yaptığı çalışmalar Gürcistan hükumetinin yaptıklarından daha çok ve deÄŸerli. DATÜB en azından 40 aileye ev alımında destek oldu. Gürcistan devletinin yapması gerekenleri DATÜB yapmaya devam ediyor. Benim ülkemde mülteciler var, benim kendi sıkıntılarım var, sorunlarım var demesi Gürcistan hükumetinin sadece bitmek tükenmek bilmeyen bahaneleridir. Biz Ahıskalı’ların Gürcistan’da diÄŸer vatandaÅŸlar gibi yaÅŸama hakkımız var. Tabii ki, yasalar çerçevesinde. Tüm sosyal haklardan faydalanmamız lazım. Gürcistan hükümeti ve devleti bu hakları saÄŸlamalıdır. Sadece olarak çeÅŸitli bahaneler üretmektedir. Size yasa çıkarttım geri kalanını siz halledin demekle olmuyor bu iÅŸler. DATÜB destekleri tabii ki devam edecek. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde bu 50 aileye çıkacaktır. 50 ailenin DATÜB desteÄŸiyle Gürcistan'a yerleÅŸtirilmesi bizim pilot uygulama projemizdir. Biz bu projenin baÅŸarılı olduÄŸunu gördükten sonra 100 – 500 aileye de destekte bulunabiliriz. Fakat bu gelen 50 ailenin burada yerleÅŸmesi ve saÄŸlam temeller atması lazım. Biz DATÜB olarak bunu amaçlıyoruz. Bu projenin faydalı olabilmesi adına da bu ailelere sera, hayvancılık, dikiÅŸ makinesi, arıcılık gibi alternatif imkanlar saÄŸlayarak onların yerleÅŸmesine de olanak saÄŸlamaktayız. Biz bütün ailelere destekte bulunuyoruz. DATÜB olarak biz bu çalışmaları yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceÄŸiz.
DATÜB’ün faaliyeti ve Sayın BaÅŸkanımız Ziyatdin Kassanov hakkında çeÅŸitli yalan ve iftiralarda bulunanlar var. Bunlara hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Mevlüt bey, siz kendiniz gezdiniz, gördünüz. DATÜB tarafından saÄŸlanan maddi destekle ev alan aileleri ziyaret ettiniz. Ben ÅŸahsi olarak sizinle o aileleri ziyaret etmedim. Bunun sebebi ise insanlar benden çekinir ve belki istek dışı olarak konuÅŸurlar. Buna sebep olmamak adına sizin yalnız ÅŸekilde gidip o aileler ile görüÅŸmeniz daha uygun oldu ve gereken bilgileri elde ettiÄŸinize inanıyorum. DATÜB olarak bugüne kadar yaptığımız ortada. Bu sadece Gürcistan’da deÄŸil diÄŸer temsilciliklerin bulunduÄŸu ülkelerde de. Ä°ki senelik süre içerisinde yapılan faaliyetler ile ilgili olan bilgileri paylaÅŸtım sizinle. Gürcistan’da bugüne kadar 40 aileye evlerin alınması çok önemli bir proje. Bu güne kadar yüzlerle dernek kuruldu Ahıskalı adının içerisinde bulunduÄŸu. Hangi dernek böyle çalışma yaptı. Hepsi bir ÅŸeyler götürdü. Ukrayna’da DATÜB desteÄŸiyle savaÅŸ bölgesindeki ailelerin Türkiye’ye getirilmesi göründüÄŸü kadar kolay bir iÅŸ deÄŸildir. Bu tabii ki, Sayın Ziyatdin Kassanov’un baÅŸkanlığında oldu. Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan ona güvenmeseydi bu iÅŸlerin hiçbiri olmazdı. DATÜB desteÄŸiyle Azerbaycan’da, Rusya’da, Kazakistan’da, Amerika’da mescitler yapılıyor. Her sene 50 kiÅŸi hacca gönderiliyor. Bu faaliyetleri çekemeyenler görüp görmezlikten, bilip bilmezlikten, duyup duymazlıktan gelmekteler. Bu insanlar kıskançlık ve çekememezlik yapıyorlar. Ä°nternet'te ve kenarda yazıp çizmekle birÅŸey olmuyor. Bu güne kadar o atıp tutanların hangisi bir projeyle geldi de biz geri çevirdik? Biz yapamıyorsak kenara çekiliriz. Meyve veren aÄŸaç taÅŸlanır. Ama bu saldırılar ile hiçbir yere ulaÅŸamazlar. Biz demokrasiden yanayız. EÄŸer istiyorlar ise kendilerine bir lider bulsunlar kongreye katılsınlar. Yaptıklarını ve yapacaklarını anlatsınlar. Yaptıkları bir ÅŸeyler olmadığı için kimse onlara inanmaz.
Ä°smail bey, Türk BirliÄŸi Dergi'si ve Ahıska Gazetesi’ne mesajınız nelerdir?
Siz bizim gören gözümüz, iÅŸiten kulağımızsınız. Sen çok güzel iÅŸler baÅŸardın. Dönen aileler ile görüÅŸtün. Önceden bilgileri benden alıyorlardı. Ama ÅŸimdi senin buraya gelmen ve kendi gözlerinle görmen, bilgileri toplaman oldukça önemli bir çalışma. Gazete, Dergi ve Ä°nternet sayfalarını aktif kullanarak DATÜB’ün çalışmalarının duyurulması için çalışmalıyız. Milletimizin birlik beraberliÄŸi adına DATÜB’ün bölgelerdeki temsilcileri milletimizle iç-içe olması lazım. Bölge baÅŸkanları olarak biz bir birimizle birlik beraberliÄŸimizi korumamız lazım. Son yıllarda çok uyumlu bir ÅŸekilde yapılan çalışmalarla bir çok baÅŸarılara imza attık. Birlik beraberlik çok önemli, eÄŸer öyle olmasaydık bu çalışmaların hiçbirini yapamazdık.
Mevlüt IÅžIK