SON DUYURULAR
ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023DUYURU
01 Temmuz 20221 ÅŸubat 2019 tarihinde Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi BaÅŸkan yardımcısı ve Gürcistan temsilcisi Ä°smail AHMEDOV , uzlaÅŸma ve eÅŸitlik konularda Gürcistan Devlet Bakanı sayın Ketevan TSÄ°KHELASHVÄ°LÄ° ile ve birinci yardımcısı sayın Lia GÄ°GAURÄ° ile görüÅŸtü. Toplantıya sayın Ä°smail beye DATÜB meclis üyesi sayın Ä°srafil PÄ°PÄ°NADZE eÅŸlik etti.
UzlaÅŸma ve eÅŸitlik konularda Gürcistan devlet bakanı Ketevan TSÄ°KHELASHVÄ°LÄ°. Birinci yardımcısı sayın Lia GÄ°GAURÄ°,
Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi BaÅŸkan yardımcısı ve Gürcistan temsilcisi Ä°smail AHMEDOV. DATÜB meclis üyesi Ä°srafil PÄ°PÄ°NADZEi.
Bu görüÅŸme geçen sene yapılacaktı ancak yeni yıl ve Noel tatilinden dolayı ocak ayına ertelenmiÅŸti. Ocak ayın ilk haftasında baÅŸkanımız yurt dışında olduÄŸu için ve ardından grip hastalığına yakalandığı için görüÅŸme yapılamadı. Sonrasında sayın bakanın yurt dışında olduÄŸundan dolayı bu önemli görüÅŸme geçen hafta 1 ÅŸubatta gerçekleÅŸti.
Sayın baÅŸkanımızın talebi üzere aÅŸağıdaki konular müzakere edildi.
1.Repatriyasiye kanununda olan süre ve engellerin kaldırılması,
2.Repatriyant statüsünün ve vatandaÅŸlık verilmesinin devamının gelmesi,
3.Ahıskalı Türklerin yaÅŸadığı bölgede adapte ve entegre konusu,
4.Oturma izni,
5. Gürcistan'a önceden kendi veya DATÜB desteÄŸi ile gelip yaÅŸayan Ahıskalı Türklere vatandaÅŸlık verilmesi,
6.EÄŸitim konusu: okul öncesi, okul zamanı ve okul sonrası ,
7.Üniversitede eÄŸitim gören öÄŸrencilerin öÄŸrenci oturma izni ve saÄŸlık sigortası v.s,
8. Ahıskalıların hastane ve sağlık sigortası,
9.Çalışma konusu ,
10.Emeklilik ve yaşlılara yardım konusu,
11. Tiflis ÅŸehrinde ikamet eden 12 Ahıskalı ailenin evinin özelleÅŸtirme konusu,
12. DATÜB tarafından bu yılın 14-15 kasımda Tiflis ve Ahıska’da yapılacak olan sürgünün 75 yıl dönümü anma programı ile ilgili Bakanlık tarafından DATÜB-e yardım ve iÅŸ birliÄŸi yapılma konusu,
13.Mevcut problemleri aÅŸmak için daha da sık sık görüÅŸme kararı konusu.
Sayın bakan hanım bu konuda bakanlık olarak çalışacaklarını söyledi. Bu konu önceden göç ve mülteciler bakanlığında olduÄŸu için biz ilgilenmiyorduk ÅŸimdi yeni yasaya göre repatrasiye ilgili bütün iÅŸler bizim bakanlığa devredildi, dolayısıyla bizler bu sorunu sizlerle beraber daha da ileriye taşıyacağız dedi.
Bu konuda DATÜB Gürcistan Temsilcisi Ä°smail AHMEDOV’dan repatrasiye ve vatandaÅŸlıkla ilgili ve özellikle ÅŸu an yürürlükte olan repatrasiye kanun içerisinde ki bizlerin engel gördüÄŸümüz maddelerin tümünü detaylı ÅŸekilde yazarak kendilerine iletmesini rica etti ve kendileri de Gürcistan parlametosuna bu sorunları sunacağını söyledi. DiÄŸer konuları da kısa bir zaman içerisinde halletmeye çalışacağız yeter ki repatriyant statüsü olan Ahıskalılar Gürcistan vatandaÅŸlığını almaya baÅŸ vuruda bulunsunlar ve yaÅŸadığı ülkenin vatandaÅŸlığından çıkmaları için baÅŸ vuruda bulundukları hakkında belge getirsinler. Bunun için hükumetimizin vatandaÅŸlıktan çıkmak için iki senelik süreyi beÅŸ seneye uzattığının altını çizdi.
BaÅŸkan Ä°smail bey, bu süre konusunda kendisi ve tüm Ahıskalıların adına repatrasiye kanununda ki tüm engellerin ve kanundaki ister iki ister beÅŸ senelik sürelerin tümünün kaldırılmasını talep etti. Haksız yere sürülen bir Ahıskalı veya ailesinden olan bir kiÅŸi ne zaman isterse o zaman gelebilme hakkına sahip olmalı ve vatanına dönmek istediÄŸinde repatrasiye kanunundaki iki veya beÅŸ senelik süreye veya baÅŸka engellere takılmamalıdır diye yürürlükte olan yasayı itiraz etti.
Dolayısıyla biz, Repatrasiye Kanunda repatriyant statüsünü kazanmak, vatandaÅŸlık almak, yaÅŸadığı ülkenin vatandaÅŸlığından çıkmak ve Gürcistan dönmek için koyulan süreye karşıyız dedi.
Bakanın neden az sayıda repatriyant statüsünü kazanmak için baÅŸ vuruldu sorusunu ÅŸöyle yanıtladı ve örnek olarak ÅŸöyle bir örnek getirdi:
2007 senesinde kanun kabul edildiÄŸinde sadece Gürcistan’da ve komÅŸu ülkelerinde yaÅŸayan Ahıskalılar böyle bir kanunun çıktığını duymuÅŸ oldu, o da bizim Ahıskalıların dernekleri sayesinde. Ama uzakta yaÅŸayan Ahıskalıların bu kanundan haberi bile olmadı. O zaman bugün ki gibi sosyal medya o kadar da yaygın deÄŸildi ki Ä°nternet sayfalarından öÄŸrene bilseydiler. Sürgüne uÄŸramış Ahıskalı Türkleri çok sayıda vatanlarına geri dönmesin diye o zaman ki Gürcistan hükumeti Ahıskalı Türklerin yaÅŸadığı ülkelerde bu kanunla ilgili resmi bir faaliyette bulunmadı. Yani Gürcistan hükumeti kendi elçilikler aracılığı ile Gürcistan parlamentosunda kabul edilen kanunla ilgili haberi Ahıskalıların yaÅŸadığı ülkelerde yayınlamadı ve bu yüzden de az sayıda baÅŸvuru yapılmış oldu. Üzülerek söylemek isterim ki eÄŸer Gürcistan hükumeti zamanında repatrasiye kanununu Avrupa standartlarına uygun ÅŸekilde çıkarmış olsaydı bugün biz bu problemle karşılaÅŸmazdık dedi.
Åžimdi ben sizden bir ÅŸey soracağım. Sorum ÅŸu: Gürcistan’dan sürülen bir Ahıskalı aile Orta Asyaya deÄŸilde Sibirya’ya sürülmüÅŸse (tabii ki böyle aileler çok var) bu ailelerin bu kanundan haberi bile yoksa ve vatana dönüÅŸle ilgili böyle bir repatrasiye kanunu varmış diye ÅŸimdi öÄŸrenmiÅŸse ve bu aile Gürcistan'a dönmek istiyorsa o zaman kanunda ki süre engeline takılmış olmuyor mu? tabii ki bu süre engeline takılıyor ve vatana dönüÅŸ kapısı kapanmış oluyor. Bu ailenin bu yasadan haberi olmaması bu ailenin suçu deÄŸil çünkü o zaman devlet kendine düÅŸen görevini hakkıyla yerine getirmedi. Åžimdi bunlar ne yapsın diye sorduÄŸumda bakan ve yardımcısı çok haklısınız biz bunu ve diÄŸer sorunları kaleme alalım ve parlamentoya sunalım dediler. Repatrasiye kanunu ve reptriyantların konusu geçen sene kendi bakanlığına geçtiÄŸi için ve bu konuda fazla bilgiye hakim olmadıklarını söyledikleri için baÅŸkanımız bu konuda bizim yıllardır talep ettiÄŸimiz yazılarımızı sizlerle paylaşırız dedi ve inanıyoruz ki sizin sayenizde bugün ki Gürcistan hükumeti bu problemi halledecektir diye umut etti.
Sayın Bakan da bundan memnuniyet duyacağını ve bu konuda birlikte güzel iÅŸler yapacağının inancında olduÄŸunu söyledi.
BaÅŸkanımız bizlere zaman ayırdıkları için kendilerine teÅŸekkür etti ve bir daha görüÅŸmek üzere görüÅŸme sona ermiÅŸ oldu.
Ä°srafil Pipinadze - DATÜB Gürcistan TemsilciliÄŸi.
Tiflis, 4 Åžubat 2019