KURUMSAL
Erzincan Valiliği, Erzincan Üniversitesi ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Ahıska Türkleri Sempozyumu Erzincan Üniversitenin Hukuk Fakültesi yerleşkesindeki konferans salonunda gerçekleştirilen programda, mehteran gösterisinin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılış törenine Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Ak Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Güney Kafkasya Genel Müdür Yardımcısı, Elçi Gökhan Turan, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Dış ilişkiler Bakan Danışmanı Yasin Ekrem Serim, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Üniversite ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği olarak uluslararası düzeydeki bu sempozyum ile Ahıska Türklerinin tarihi, edebi, kültürel ve diğer sosyal potansiyellerini ortaya çıkarma yanında, yaşanan güncel sorunlara yönelik çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Prof. Dr. Başıbüyük, Üniversitenin ev sahipliğinde 3 gün sürecek olan sempozyumun bu güne kadar Ahıska Türkleri ile ilgili gerçekleştirilen en kapsamlı organizasyon olduğuna da dikkat çekti.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov da yaptığı konuşmada Ahıskalıların yaşadıkları sorunlara rağmen dinini, dilini ve öz kimliklerini kaybetmeyen bir millet olduğuna vurgu yaparak, Erzincan’da yapılan sempozyum ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Erzincan halkının Ahıskalılara açtığı kapıları göstermek olduğunu belirtti. Türkiye’ ye çok düşkün bir millet olduklarını belirten Kassanov, kendilerinin de bu devlete faydalı olmak için çalıştıklarını söyledi.
Kassanov, açılışta yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin her zaman iyilik bilen bir millet olduğunu söyledi.
Ahıska halkının, yaşadıkları ülkelere hiçbir zaman yük olmadığını ve fayda sağladığını, dilini, dinini, örf ve adetini kaybetmeyip gururla hayatını sürdürdüğünü ifade eden Kassanov, şöyle konuştu:
"Biz vatanımıza, milletimize, Türkiye'mize çok düşkünüz. Ona göre her şeyimizle, varlığımızla, canımızla, devlet ne kadar bizim arkamızdaysa, biz de Türkiye'nin o kadar arkasındayız ve bu devlete faydalı olmaya çalışacağız. Biz iyi zamanda da sıkıntılı zamanda da devletimizin arkasındayız. Neden? Çünkü Türkiye Devleti her zaman bizim arkamızda oldu. Arkamızda olmayabilirdi de. Çünkü biz başka bir devletin vatandaşlarıyız. Ama Türkiye Devleti nereye gitse, Amerika'ya gitse, orada Ahıskalılarla görüşüyor. Kazakistan'a, Kırgızistan'a gelse, Ahıskalılarla görüşüyor. Her yerde gösteriyor ki biz sizin arkanızda varız."
Dış İlişkiler Bakan Danışmanı Yasin Ekrem Serim de , Ahıska Türklerinin çok asil bir millet olduklarını dile getirerek, bakanlığın nezrinde Ahıska Türkleri konusunda her türlü destekleri esirgemediklerini ve bu sempozyumdan sonra da Ahıskalıların her türlü taleplerini yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.
“Ahıska” nın çok manalar ifade ettiği belirten Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Ahıska”nın Anadolu ve Türkiye için bir kilit olduğunu ve bundan ötürü çok kıymetli olduğuna vurgu yaparak, Ahıskalıların vatanlarına dönme arzusunda olduklarını ve bu arzuları için birtakım bedeller ödediklerine dikkat çekti. Konuşmalarının sonunda Prof. Dr. Çapoğlu, bu anlamda düzenlenen bu sempozyumdaki fikirler ve tartışmalar sonucunda bir şuur oluşması ve bu şuurun da hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.
Daha sonra konuşma yapan Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Güney Kafkasya ilişkilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, elçi Gökhan Turan ise bu önemli anlamlı etkinlikte bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, Ahıskalıların Kazakistan’dan Ukrayna’ya uzanan geniş bir bölgeye dağıldığını ve bakanlık olarak o coğrafyadaki dış ilişkilerden sorumlu elçiler ile onların vatanlarına dönüş sürecinde büyük çaba sarf ettiklerini belirtti.
Ak Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da yaptığı konuşmada Ahıska Türkleri Sempozyumu sonucunda elde edilen verilerin, Türkiye Cumhuriyetinin Ahıska Türkleri’ne yönelik politikalarına yön vereceğini umut ettiğini söyledi. Bugün Türkiye’nin çok güçlü olduğunu belirten Uslu, tarih boyunca da ülkesinde zulüm gören her milletin sığınacağı tek bir ülke olarak Türkiye’yi gördüğü ve bu yüzden bu ülkenin bayrağına hep birlikte sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti.
Sempozyumda son olarak konuşma yapan Erzincan Valisi Arslantaş, Ahıskalıların tarih boyunca topraklarımıza yerleşme sürecinden bahsederek, birçok kurumla protokoller ve işbirliği ile Erzincan’a yerleştirilen Ahıska Türkleri için yapılan çalışmalara değindi.
Konuşmaların ardından OTDÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, “Ahıska Türkleri Ulusötesi Bir Topluluk, Ulusötesi Aileler” konulu sempozyum açılış sunumunu gerçekleştirdi. Açılış programının sonunda Sempozyuma katkıda bulunanlara hediye takdimi yapıldı.
Ahıska Türkleri Sempozyumu 9 farklı alanda 25 ayrı oturumda 178 araştırıcı 138 bildiri ile katılmıştır.
Uluslararası Ahıska Türkleri Sempozyumda, Ahıska Türklerinin göç, savaş ve sürgünler sonucu yerleştikleri farklı coğrafyalarda kimliklerini ve kültürel özelliklerini korumaları konusu ele alınmıştır.
Farklı ülke ve üniversitelerden 170 akademisyenin 9 ayrı başlık altında 135 bildiri sunacağı sempozyumda, kültür, eğitim, tarih, dini hayat, sağlık gibi konu başlıkları altında oturumlar düzenlenecek olan sempozyuma dokuz ülkede bulunan Temsilciliklerimizle beraber 100’den aşkın delege ve konuklar ile toplam 300 misafir davet edilmiştir.