Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi (DATÜB) BaÅŸkan yardımcısı aynı zamanda DATÜB Kazakistan Temsilcisi Sadyr Eibov ve Ahıska Türkleri gençleri beraberinde, TÄ°KA desteÄŸiyle 14 Kasım 1944 yıl sürgün edilen ata baba topraklarını ziyeret ettiler.
Kazakistan’ın farklı bölgelerinden katılan 35 Ahıska genci, Kazakistan Ahıska Türkleri Kültür Merkezi çalışanları, “Ahıska” gazetesi muhabirleri ve üniversite profesörleri de geziye katıldılar.
Almatı Havalimanından kalkan uçak baÅŸarıyla Tiflis Åžota Rustavelli hava limanına inmiÅŸtir. Memnuniyetle grubumuzu havalimanında DATÜB Gürcistan Temsilcisi ve aynı zamanda Ahıska Türkleri Kültür Merkezi baÅŸkanı Ismail Molidze karşılayarak, gezide ki kültürel programların organizatörlüÄŸünü de yaptı.
Gezi sadece Ahıska tarihi ve kültürünü tanımakla deÄŸil, aynı zamanda Gürcistan'ın tarihi ve kültürüyle ilgili bilgi edinmeye amaçlanmıştı.
Uzun yolculuk sonrası Ahıskanın Ahalsihs bölgesindeki otele yerleÅŸerek günümüz sona erdi. Ertesi kahvaltı sonrası Samshe Javaheti Üniversitesine ziyaret ettik. Üniversite öÄŸrencileri ile öÄŸretim görevlileri ve Rektörüyle tanıştık. GörüÅŸme sırasında gençlerimiz Üniversite hayatıyla ilgili sorular sorarak bilgi edindiler.
Ertesi gün bölgedeki en önemli tarihi eserlerden biri olan Ahıska kalesine doÄŸru yola çıktık. Kale içinde birçok tarihi eserler vardı. Müze, kilise, cami, hamam gibi eskiden kalan yapılar da ilgimizi çekti.
Daha sonra turistik ÅŸehirlerden biri Abastuman köyünü ziyaret ettik. 1300 nüfustan oluÅŸan, ormanlı yeÅŸil zengin doÄŸaya sahip küçücük Köyde eskiden kalan Abastuman hamamı, ÅŸifalı su kaynakları var.
AkÅŸam otele döndüÄŸümüzde bizi büyük süpriz bekliyordu . Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi genç üyelerinden Ä°smihan Kasanov tarafından organize edilen Samshe Cavahet Üniversitesi öÄŸrencileriyle görüÅŸme ve tanışma partisi, canlı müzik ve dansla çok eÄŸlenceli geçti.
Aspindza bölgesine geziye yönlendik. Hatta bazıları kendi köylerine gitmeyi de baÅŸardı .
Bu bölge turistlerin çok ilgisini çekmekte. Çünkü Vardziya MaÄŸarası, Tmogvi kalesi, manastır Vanis- Kvabebi, Sunda, Hertvisi tapinakları v.b
Eskiden burda Sunda şehri varmış.
Vardziya maÄŸarasına ulaÅŸmak için Kura nehri üzerinden köprüyle geçiliyor. Tam bu bölgede hala aktiv çalışmakta olan manastır bulunmaktadır. Ondan baÅŸka bu bölgede birçok sayıda tapınaklar mevcuttur. Bizim grup rehber yardımıyla tüm maÄŸara ve tarihiyle tanışmış oldu.
MaÄŸarayı ziyaret ettikten sonra biz Kura nehri kenarında öÄŸle yemeÄŸi yedik. Varziyadan dönürken gençler kendi köylerine gitmek
için gruplara bölünerek yola çıktılar. Her gittikleri köy yerlileri yani gürcüler güler yüzle karşıladılar. Eskiden yaÅŸayan Ahıskalılar hakkında önemli bilgiler verdiler. Sürgünden önce ahıska türkleri ve gürciler arasındaki iliÅŸkiler hakkında önemli konulara konuÅŸmalar yapıldı.
Kazakistana dönmeden bir gün önce Borcomi ÅŸivalı suyunu tatmak için yola çıktık. Bu bölge büyük turistik alandır. Gençler tereferikle dağın tepesindeki ormana kadar çıktılar. 29 Mayıs günü Ahıska’dan Kazakistan’a dönüÅŸ yapmak için yola çıkıldı.
Geziyi en baÅŸtan organize eden Almatı ÅŸehrinden Gürcistan’a, Gürcistan’dan Kazakistan’a kadar eÅŸlik eden Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi baÅŸkan yardımcısı ve Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi Kazakistan TemsilciliÄŸi baÅŸkanı Sadyr Eyubov’a Almatı Ahıska Türkleri Kültür Merkezi ve Ahıska gazetesi ekibine emeÄŸi geçen herkese sonsuz teÅŸekkürlerimizi sunarız.
Ve ayrıca Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi Gürcistan TemsilciliÄŸi baÅŸkanı Ä°smaıl Molidze’ye ve yardımcılarına teÅŸekkür ederiz.
(Kazakistan Ä°slam Kuraev)