KURUMSAL

Gürcistan'da temaslarda bulunan Bülbül'ün, Machutadze ile Ahıska Türkleri konusunu görüştükleri öğrenildi.
Görüşmenin ardından değerlendirmede bulunan Bülbül, Ahıska Türklerinin sorunlarını ve bu konuda birlikte neler yapılabileceğinin görüşüldüğünü söyledi. Türkiye olarak bu konuda her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını kaydeden Bülbül, sorunun çözülmesi ve Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin daha da ilerlemesini umduğunu ifade etti.
Bülbül, Türkiye'deki Gürcü nüfusunun iki ülke arasındaki ilişkiler için bir fırsat olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Gerçekten ilişkilerde çok etkin roller oynuyorlar. Batum'un her iki ülke açısından çok etkin bir il olması, bu Gürcü vatandaşlarımızın aktif çalışmasıyla mümkün oluyor. Çok benzer bir şey Ahıska'da da mümkün olabilir. Eğer Ahıskalı Türkler ve diğer unsurlar çok rahat bir yaşam sürerse Ahıska ne kadar barış ne kadar huzur şehri haline gelirse o kadar iyi. Batum gibi Ahıska'nın da bir ekonomi şehri olması mümkün. Mesela Ahıska-Ardahan ilişkileri de Batum-Artvin ilişkileri gibi son derece etkili bir noktaya gelebilir. Sonuçta bundan Gürcistan kazanacak."
Kudret Bülbül, Vali Machutadze ile görüşmesinin ardından Gardabani ilinde faaliyet gösteren Gürcistan Gençlerine Yardım ve Eğitim Derneğini ziyareti etti.
Eğitim konusunda gençlere destek verilmesi amacıyla 2006'da kurulan Dernek'te bir grup Azerbaycanlı genç ile bir araya gelen Bülbül, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda daha da normalleştiğini ve böylece ekonomik gelişmesini de artırdığını anlattı.
Bülbül, Türkiye'de kişi başına düşen gelirin 2 bin dolardan 10 bin dolara çıktığını söyleyerek, "Biz bu Türkiye'ye yeni Türkiye diyoruz. Türkiye artık özgüvenle hareket eden bir ülke oldu. Bütün vatandaşlarına eşit davranan bütün vatandaşlarını kucaklayan bir Türkiye söz konusu oldu" diye konuştu.
Bülbül, Azerbaycanlı gençler tarafından coşkuyla karşılandıklarını ve kendilerine artık dünyanın bir işbirliği ve iletişim dünyası haline geldiğini ve hayatın her alanında kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.
Bülbül, şunları belirtti:
"Ama kendilerini geliştirmeleri için Gürcistan toplumu ile daha yakın çalışmaları gerektiğini ve topluma entegre olmaları gerektiğini dile getirdik. Biz Türkiye olarak verilebilecek eğitim ile burslarla destek vereceğimizi söyledik. Ama aslında daha etkili olabilmeleri ve kendi haklarını savunmaları için Gürcü dilini öğrenip Gürcistan kanunlarının da yakından tanımaları gerektiğini söyledik."
Bir süre önce Azerbaycan'ın Saatli bölgesinde toplanan DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında DATÜB heyeti Ahıska Türklerinden vatana dönmek isteyenler ile Bakü'de yeni bir toplantı yapacakları bildirilmişti.
Başkent Bakü’de Ahıska Türkleri "Vatan" Cemiyeti tarafından düzenlenen toplantıya DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, DATÜB kurucularından Türkiye Temsilcisi Abbas Hamza, T.C. Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas ve üçüncü katip Erhan Akbenli ile genellikle Saatli bölgesinde yaşayan Ahıskalı Türkler katıldı
Başkent Bakü’de Ahıska Türkleri "Vatan" Cemiyeti tarafından düzenlenen toplantıya DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, DATÜB kurucularından Türkiye Temsilcisi Abbas Hamza, T.C. Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas ve üçüncü katip Erhan Akbenli ile genellikle Saatli bölgesinde yaşayan Ahıskalı Türkler katıldı.
Toplantıyı giriş konuşması ile açan "Vatan" Cemiyeti başkanı İbrahim Memmedov toplantının maksadı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov Ukrayna ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede ele alınan konularla ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi, Türkiye’ye desteğinden dolayı teşekkür etti. Bakü Büyükelçiliği elçi müsteşarı Meral Barlas’ta Türkiye’nin her konuda Ahıska Türklerinin yanında olduğunu bildirdi. Bu toplantının aslında şubat ayının 27’de gerçekleşen görüşmenin devamı olduğunu belirten Ziyatdin Kassanov vatana göç etmek isteyen Ahıskalı ailelerin sorunlarını dinlemeye ve net çözüm bulmaya geldiğini söyledi.
Bugüne kadar Gürcistan tarafından 462 aileye Gürcistan vatandaşlığı verilirken bin 700 kişiye de vatana geri dönüş izni verildi. Ayrıca vatana göçmek için tam karar vermiş olan 20 aileye DATÜB olarak destek olacaklarını bildiren Genel Başkan Ahıska Türklerinin üç kere sürgün edildiklerini yalnız çalışmaların bu göçün kalıcı olması doğrultusunda sürdürüldüğünü belirtti. Bunun için gitmeye kararlı olanlar önceden Ahıska’ya gitmeli yaşayacakları evleri kendilerinin seçmesi gerektiğini bildirdi. Toplantı sonunda Ahıskaya ilk etapta göç edecek ailelerin isimleri netleştirildi. Saatli ilinin değişik köylerinden ilk etapta vatana göç etmek isteyen ailelerin sayı 38 oldu.