SON DUYURULAR
ZİYATDİN KASSANOV’un DOĞUM GÜNÜ
23 Kasım 2024DATÜB V. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLATISI DUYURUSU
10 Kasım 2024Rusya’da Meydana Gelen Silahlı Kalkışma ve Ahıskalı Türkler Hakkında
24 Haziran 2024​Hocalı Soykırımı’nın 31. Yıldönümüdür
26 Åžubat 2023DUYURU
01 Temmuz 2022Alt baÅŸlık olarak da ÅŸöyle ifade edelim; Ahıskalıyım deyip Ahıska’ya vatan diyemeyenler, sizce ne kadar konuÅŸma hakkına sahiptir?
Sevgili dostlarım, bundan yaklaşık 10 sene önce Gürcistan Avrupa Konseyi üyeliÄŸine kabul edilme karşılığında Ahıska Türkleri’nin Gürcistan’a dönmesi hakkında bir yasa kabul etti. Kabul edilen yasada Ahıska Türkleri ifadesi geçmese bile bu yasa 1940’lı yıllarda Gürcistan’dan sürgün edilen büyük bir çoÄŸunluk olarak Ahıska Türklerini iÅŸaret ediyordu. Yasa her ne kadar milletimizin isteklerini karşılamasa ve öngörülen ÅŸartlar ağır olsa da milletimiz bu yükü sırtlandı. Gürcistan resmi kaynaklarına göre 5 841 ailenin baÅŸvurusu kabul edildi. Daha sonra DATÜB’ün (Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi) Avrupa Konseyi nezdinde baÅŸlatmış olduÄŸu çalışmalar neticesinde 2 bin kadar da Rusça olarak verilen dosya kabul edildi. Yani toplamda 7 500 kadar ailenin Vatana dönüÅŸü kabul edilmiÅŸ oldu. Bugüne kadar ise 1700 civarında vatana geri dönüÅŸ izni (repatriant statüsü) verilirken, onlardan 492 kiÅŸiye ise Gürcistan hükümeti tarafından vatandaÅŸlık hakkı verildi. Milletimiz bu haktan ne kadar yararlandı o ise baÅŸka bir yazımızın konusu olacak...
Gürcistan hükümeti tarafından saÄŸlanan tüm olumsuz ÅŸartlara raÄŸmen vatan Ahıska’ya sahip çıktı milletimiz. Hep söyledik hep hakkında yazdık. Åžimdi bile bu yasanın sadece formaliteden ibaret olduÄŸu, vatana dönüÅŸ sürecinin ve dönen ailelerin Gürcü cemiyetine entegrasyonunun Gürcü hükümetinin sadece bir iyi niyetine bırakılmaması gerektiÄŸi hakkında tezler hazırladık. Hep doÄŸruları savunduk.
Tüm bu olumsuzluklara raÄŸmen mücadelemize devam ettik millet olarak. Hiçbir zaman küsmedik. Yenilgiye raÄŸmen yeniden dimdik ayaÄŸa kalkmayı baÅŸardık. 10 yıl önce hayaldi, biz hayaller peÅŸindeydik, 10 yıl sonra gerçek oldu.
Vatanında yaÅŸama adına tüm engelleri aÅŸan kahraman Ahıskalı aileler Gürcistan hükümeti tarafından çıkarılacak yasayı beklemeden vatana göç ettiler. Kolay olmadı tabii ki. Evleri taÅŸlandı, tehdit edildiler, dışlandılar ama asla ve asla pes etmediler. Gürcistan’ın sizi istemiyoruz dercesine engellerine raÄŸmen yine de direndiler ve sonunda kabul gördüler. Kimden mi? Tabii ki o bölgede yaÅŸayan insanlardan. Benim çeÅŸitli dönemlerde yaptığım araÅŸtırmalarda konuÅŸmacılarım hep ÅŸu fikri öne sürdüler, “Ä°nsanlar bizi kabul etti ama devlet etmedi.” Fakat zaman geçtikçe bazı ÅŸeyler deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı.
2008 yılında kurulan Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi’nin (DATÜB) hızlı bir ÅŸekilde çalışmalara baÅŸlaması ve Ahıska Türkleri’nin toplu halde yaÅŸadığı ülkelerdeki milletimiz tarafından da kabul görmesi iÅŸleri biraz daha kolaylaÅŸtırdı. Kısa süre zarfında Gürcistan devlet yetkilileri ile görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirildi. Fakat DATÜB BaÅŸkanı Sayın Ziyatdin Kassanov’un da belirttiÄŸi gibi yürütülen tüm bu olumlu çalışmalara raÄŸmen hala milletimizin hakkını tam olarak alamadık.
Fakat DATÜB, Gürcistan hükümeti tarafından yapılan tüm bu engellere raÄŸmen vatan Ahıska’da çalışmalarına devam etti. 2014 yılında Azerbaycan’da yapılan bir toplantıda geri dönüÅŸ izni alan Ahıskalı Türklerin vatana dönüÅŸü için DATÜB tarafından 10 bin dolar miktarında destek saÄŸlanacağı müjdesi verildi. Bu vatana dönüÅŸ için Ahıska Türklerine büyük bir yol açtı ve bu proje kapsamında bugüne kadar DATÜB Gürcistan temsilcisi Ä°smail Akhmedov’un açıklamasına göre 40 aile Gürcistan’da ev sahibi oldu.
Sevgili dostlar, ben gerek üniversite döneminde gerekse de çalıştığım dönemlerde Ahıska Türkleri’nin tarihi vatan Ahıska’ya dönüÅŸü süreci içerisinde bulundum. Geçen hafta Ahıska’da, Vale’de, Abastuman’da DATÜB tarafından yapılan maddi destek neticesinde ev alan aileler ile görüÅŸmeye gittim. Türk BirliÄŸi Dergisi ve Ahıska Gazetesi adına yaptığım mülakatlarda vatana dönen insanların memnunluÄŸu ve mutluluÄŸunu gözlemledim. Ahıska merkeze yârım saatlik bir mesafede bulunan Abastuman kasabasına 2014 yılında Rusya’dan gelerek ev alan 57 yaşındaki Kerim Gafurov ile görüÅŸtüm. “Allah DATÜB’e zeval vermesin. DATÜB olmasaydı böyle bir eve sahip olmazdım.” diyen Kerim Gafurov, eÅŸi Gülnara Gafurova ile birlikte Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi tarafından yapılan destekle aldığı evinde yaÅŸamını büyük bir huzur içinde sürdürüyor.
Kerim Gafurov 54 yaşına kadar Rusya’da yaÅŸadı. Allah’ın kısmeti olsa gerek ki, o sonunda vatanına kavuÅŸtu. EÄŸer Allahu-Teala insanı bir yere getiriyorsa, oradan baÅŸka yere dönüp gidemezmiÅŸsin. Ä°lk Ahıska’ya ziyarete geldiÄŸinde Ahıska Türkleri’nin vatanlarından sürgün edilmesinin 70 yılına tesadüf etti. Bir hafta on gün gezip dolaÅŸtı. Gelirken bile hayran olmuÅŸtum vatanımıza diyor Kerim Gafurov. Kendisinin gazelli marka aracına eÅŸyalarını doldurarak eÅŸiyle birlikte Ahıska’ya geldi. Daha sonra ise vatana yerleÅŸti
YaÅŸadığı evi almaya parası yetmemiÅŸ. Bu evin alımında DATÜB tarafından desteÄŸin olmaması durumunda belki de bugün vatanda yaşıyor olamazdım diyor Kerim Gafurov. BaÅŸta DATÜB BaÅŸkanı Sayın Ziyatdin Kassanov olmak üzere emeÄŸi geçen herkesten Allah razı olsun diye teÅŸekkür etmeyi de unutmadı.
Aslında Allahü-Teala insanı sınava tabi tutuyor. EÄŸer insan o sınavı güzel bir ÅŸekilde geçerse onu öyle bir yere getiriyor ki, insanın kendisi bile ÅŸaşırıyor. Kerim Gafurov kendisine yapılan bu iyiliÄŸi Allah’ın bir nasibi olduÄŸunu söylüyor. Åžu anda vatanda tarım iÅŸleri ile uÄŸraşıyor. Domates, salatalık, patates ve diÄŸer sebzeler yetiÅŸtiriyor. Hayatından çok memnun. Sera ekti. Domates fidanı yetiÅŸtirdi ve onları sattı. O iÅŸler bitti ÅŸu an da ot biçimine baÅŸladı. Birazdan salatalık, meyve yetiÅŸecek onları toplayıp satacak. Allah rızkımızı öyle veriyor ki, hiçbir yere gitmiyoruz diyor. Sadece evlerinin bahçesiyle, kendi iÅŸleriyle uÄŸraşıyor. EÄŸer biraz durumu olsa büyük baÅŸ hayvan da alacak.
“Allah DATÜB’e zeval vermesin” diyen Kerim Gafurov, DATÜB olmasaydı böyle bir eve sahip olmayacaktım diyor. Bugün oldukça güzel ve gönlüne göre bir evde yaşıyor. Gürcistan’da her hangi bir bürokratik bir sorunları yok. “Kimse bize baskı yapmıyor. Gürcü emniyet kuvvetleri sürekli bizimle ilgileniyor. Can güvenliÄŸimiz var çok ÅŸükür. Ama bizim gerçek vatan oÄŸulları gibi kendimizi hissetmemiz için vatandaÅŸlık ÅŸart. Buraya döndük ve biz buranın insanlarıyız. Bize yetkililer diyor ki, bu bir devlet politikasıdır. Zamanı geldiÄŸinde vatandaÅŸlık verilecek. Fakat insanlarımız uyanık olsunlar, bazı fırsatçı üçkağıtçılara paralarını kaptırmasınlar.” diye de uyarıyor.
Kerim Gafurov’un ve hanımı ile görüÅŸmemizde, “Allah herkesi vatana gelmeye ulaÅŸtırsın. Bugüne kadar kimler bize destek oldu ise, kimler emek sarf ettiyse herkes hakkını helal etsin. Biz çok iyiyiz. Hamdolsun! Emeklilik paramız yok, baÅŸka bir gelirimiz yok fakat tarımla uÄŸraşıyoruz. YetiÅŸtirdiklerimizi satıyoruz. Ä°nsanları da çok saygılı. DöndüÄŸümüz için çok mutluyuz. Bazıları diyorlar ya vatan yoktur, vatanı vermezler! Vatanı verdiler. KeÅŸke 30 sene önceden gelseydik. Çok güzel. Rahat. HerÅŸey yolunda. PiÅŸmanlık söz konusu deÄŸil. Gelmeyenlerin de Allahü-Teala yollarını açık etsin de herkes gelsin.” dedi.
Sevgili Dostlar, düÅŸünüyorum ki, yukarda belirtilen fikirler vatan Ahıska’ya dil uzatan bazılarına güzel bir cevap olacaktır. Onlar her aÄŸzını açtıklarında vatana Ahıska’ya dönmek isteyen, dönüp yaÅŸamına devam eden insanlara saygısızlık ettiÄŸini anlamalıdır.
Mevlüt IÅžIK